<strong>Kurkuma ja kurkumiini -Tiedätkö kaiken tämän</strong>
|

Kurkuma ja kurkumiini -Tiedätkö kaiken tämän

<strong>Kurkuma ja kurkumiini -Tiedätkö kaiken tämän</strong>
Artikkelissa käsitellään kokonaisvaltaisesti Kurkumiinia.

Mitä kurkuma ja kurkumiini ovat? 

Kurkuma, tieteelliseltä nimeltään Curcuma longa, kuuluu Zingiberaceae-heimoon ja inkiväärikasveihin. Se on monivuotinen ruohokasvi, jolla on torvimaiset kukat ja lyhyt juurakko. Kurkuman suurin tuottaja on Intia, mutta sitä viljellään lisäksi pääasiassa Aasiassa ja Afrikassa. Kurkuman muita nimiä ovat keltajuuri, maustekurkuma ja sitverinjuuri. 

Kurkumakasvin käytettävät osat ovat juuret, jotka sisältävät vaikuttavina aineina juurakon tärkkelystä, tsingibereeniä, turmerooneja ja kurkuminoidia, muun muassa kurkumiinia. Kurkuminoidit ovat juurakon pääasiallinen vaikuttava aine. Lisäksi juurakossa on eteerisiä öljyjä. Kurkuman maku on hieman kitkerä, mutta aromaattinen. Ruuanlaitossa rasvaliukoisen kurkuman maku muuttuu pehmeäksi, kun sitä hauduttaa miedolla lämmöllä voissa tai öljyssä noin kymmenen minuuttia. Jauhettu kurkuma säilyy parhaiten tiiviissä ja läpinäkymättömässä maustepurkissa tai -pussissa, jotta se ei altistu valolle ja menetä ominaisuuksiaan.

<strong>Kurkuma ja kurkumiini -Tiedätkö kaiken tämän</strong>
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut kurkuman vuoden 2010 rohdoskasviksi.

Kurkuman ja kurkumiinivalmisteiden käyttö

Kurkuman keltaiset juuret ovat voimakkaasti värjäävät ja keltaista kurkumajauhetta käytetäänkin väriaineena, kosmetiikassa, mausteena, ruuansulatusta parantamaan, vähentämään suoliston kaasunmuodostusta, sekä maksa- ja sappivaivoja helpottamaan. Intialaisessa ayurveda-lääkintäperinteessä kurkumaa on käytetty tuhansia vuosia. Kansanlääkinnässä kurkumaa on käytetty astman, ihottuman, niveltulehduksen, psoriaasin, reumatismin ja muiden tulehdussairauksien hoidossa. 

Keitetystä ja kuivatusta juurakosta tehdään tuoremehua, nestevalmisteita, kapseleita ja yhdistelmävalmisteita. Kurkumaa ja kurkumiinia sisältäviä ravintolisiä käytetään muun muassa niveltuotteissa tulehdusten hillitsemiseen ja ruuansulatusta tukevissa tuotteissa sapen eritystä lisäämään. Kurkumalla on antibakteerinen ja kuumetta laskeva vaikutus, ja sitä pidetään puhdistavana kasvina. Kurkumasta tehdään myös ulkoisesti käytettäväksi rasvoja, öljyjä, voiteita ja kasvovesiä, joita käytetään haavoihin, ihottumiin ja tulehduksiin.  

Sopiva annosmäärä kurkumaa mausteena on 1,5 – 3 grammaa päivässä. Suuret annokset kurkumaa voivat aiheuttaa pahoinvointia ja vatsan ärsytystä. Lääkärille tulisi mainita kurkumatuotteiden käytöstä, jos käytössä on kolesteroli- tai verenohennuslääkkeitä, sillä kurkuma voi estää hyytymien muodostumista ja alentaa veren kolesterolitasoa. Raskauden ja imetyksen aikana kurkumaa voi käyttää mausteena pieninä annoksina, mutta kurkuman rohdoskäyttöä tulee välttää. 

Kurkumiinin imeytyminen 

Kurkumiinia on kurkumajuuressa noin 3 – 5 % ja kurkumiinia sisältävissä ravintolisissä 75 – 95 %. Suun kautta otettavien kurkumavalmisteiden imeytyvyyttä verenkiertoon on ravintolisissä pyritty parantamaan mustapippurin piperiinillä, fosfatidyylikoliinilla, soijalesitiinillä tai kurkuminoidien ja eteeristen öljyjen uutoksella, joka on patentoitu BCM 95-uute. 

Kurkumiinin hyödyt

Kurkuma on kurkumiinia sisältävä antioksidantti, joka tukee hengitysteiden, hermoston, maksan, nivelten ja luuston hyvinvointia, sekä kolesterolitasoja ja vastustustustuskykyä.

Sallitut terveysväitteet, EFSA

M-2008-1061 2744 – Turmeric (Curcuma longa L.) – Stimulation of appetite

M-2008-1061 2751 – Curcuma: Curcuma longa – Liver lipids

M-2008-1061 3748 – Curcuma longa/domestica (Common Name : Turmeric, kunyit, curcumin) – Joint Health

M-2008-1061 3908 – Curcuma longa L (Curcuma domestica Valeton). (Common Name : Turmeric, kunyit, curcumin) – Liver

M-2008-1061 4008 – Curcuma longa RHIZOME – Skin

M-2008-1061 4009 – Curcuma longa RHIZOME – Immunity. Antioxidant

M-2008-1061 4010 – Curcuma longa RHIZOME – Cholesterol/cardiovascular

M-2008-1061 4011 – Curcuma longa RHIZOME – Respiratory

M-2008-1061 4012 – Curcuma longa RHIZOME – Joints & bones

M-2008-1061 4013 – Curcuma longa RHIZOME – Liver

M-2008-1061 4014 – Curcuma longa RHIZOME – Nervous system 

Lähteet

Tiia Karhi 

Psykokinesiologi

Samankaltaiset julkaisut