Ravinnon laadun parantaminen
|

Ruuasta ravintoaineita, raaka-aineista ravitsevaa ruokaa

Ravintoaineiden tarve

Hiilihydraatit/sokerit, kuidut, proteiinit/aminohapot, rasvat, kivennäisaineet, hivenaineet, meri/vuorisuola, vesiliukoiset vitamiinit, rasvaliukoiset vitamiinit, vesi. Ihminen rakentuu näistä ravintoaineista sikiöaikana ja tarvitsee kaikkia näitä ravintoaineita sopivasti koko elämänsä ajan kudosten ja elintoimintojen terveeseen toimintaan.

Ruoka on ravintoaineiden lähde ja ruuan raaka-aineilla on siksi väliä. Ravintoköyhästä ruuasta saa energiaa, mutta tarpeelliset suojaravintoaineet jäävät saamatta, jolloin keho voi alkaa oireilla ravintoainepuutosten ja myrkkykuormituksen seurauksena. Suojaravintoaineita eli vitamiineja ja mineraaleja tarvitaan haitallisten aineiden, kuten tuholaistorjuntamyrkkyjen, raskasmetallien ja kemikaalien eliminoimiseen kehosta. Ilman ravintoaineita keho ei pysty suojaamaan, korjaamaan ja rakentamaan uusia kudoksia.

Ravintoköyhästä ruuasta saa energiaa, mutta tarpeelliset suojaravintoaineet jäävät saamatta, jolloin keho voi alkaa oireilla ravintoainepuutosten ja myrkkykuormituksen seurauksena.
Ravintoköyhästä ruuasta saa energiaa, mutta tarpeelliset suojaravintoaineet jäävät saamatta, jolloin keho voi alkaa oireilla ravintoainepuutosten ja myrkkykuormituksen seurauksena.

Ruuansulatus ja ravinnon imeytyminen

Sisään ja ulos virtaavan energiamäärän suhteen on oltava tasapainossa. Rauhallinen ruokailuhetki, huolellinen pureskelu (noin 30x/suupala), teollisesti prosessoimaton ravinto, ruuan havainnointi kaikilla aisteilla ja säännöllinen syöminen, sekä itselle sopivan ruokavalion ja elintapojen noudattaminen on erittäin tärkeää hyvälle ruuansulatukselle ja ravintoaineiden imeytymiselle!

Kun syö hitaasti arvioiden kylläisyyttä 20 minuutin kuluttua syömisen aloittamisesta ja havainnoi värit, tuoksut, rakenteen, maun, lämpötilan, äänen, sekä ravinnon keräämän energian auringosta ja on tietoinen ihmisten välittämästä energiasta ruoka-aineissa, syö oikean määrän ja osaa lopettaa kunnes on 2/3 täynnä.

Mahalaukun suolahappotuotanto vaikuttaa ravinnon pilkkoutumiseen ja tappaa haitalliset mikrobit mahalaukussa. Stressi ja happosalpaajalääkitys alentaa suolahappotuotantoa ja vähäinen suolahapon määrä vaikuttaa muun musssa suolistohiivan liikakasvun kehittymiseen ja anemiaan.

Väärä suoliston mikrobikanta ja suolistohiivan liikakasvu aiheuttaa halun syödä paljon hiilihydraatteja ja makeaa. Sokerinhimo laantuu ja mieliteot lakkaavat ajan myötä, jos hiivan ja ”huonojen” mikrobien ruokkiminen loppuu ruokavaliomuutoksen myötä, mikrobiepätasapaino korjataan, mahdolliset loiset, parasiitit, sienet, hiivat, sekä homeet häädetään, ja keho saa tarvitsevansa ravintoaineet kudosten ja elintoimintojen käyttöön.

Ravintoaineiden riittävän saannin lisäksi ravintoaineiden tulee imeytyä, eli kulkeutua suolistosta verenkierron avulla oikeaan paikkaan, jotta ne voivat toimia kehossa. Esimerkiksi kalsiumia tarvitaan luustossa, jonne se kiinnittyy K-vitamiinin avulla, eikä vapaana verenkierrossa verisuonia kalkkeuttamassa. Ravintoaineiden imeytymiseen vaikuttaa ravintoaineen muoto (luonnollinen vs synteettinen), muiden ravintoaineiden saanti/ravintolisien käyttö, geeniperimä ja suoliston/limakalvon kunto.

Suolistossa ravintoaineet, mutta myös asiat ja tunteet, sulatetaan ja imeytetään, ja erottelun jälkeen ylimääräiset valmistellaan poistettavaksi.
Suolistossa ravintoaineet, mutta myös asiat ja tunteet, sulatetaan ja imeytetään, ja erottelun jälkeen ylimääräiset valmistellaan poistettavaksi.

Suolistossa ravintoaineet, mutta myös asiat ja tunteet, sulatetaan ja imeytetään, ja erottelun jälkeen ylimääräiset valmistellaan poistettavaksi. Suoliston kunto vaikuttaa lisäksi mielialaan, sillä esimerkiksi välittäjäaine serotoniinista yli 90% syntyy suolistossa. Kehon liikuttaminenkin on tärkeä osa terveyden ylläpitämistä ja edistämistä.

Keskivartalon kierto- ja ristikkäisliikkeillä (sauvakävely, hiihto, vesijuoksu..) voi tukea suoliston ja ruuansulatuksen toimintaa, entsyymivalmisteella ja TMG:llä (trimetyyliglysiini) tai Betaiini HCl:llä (suolahappo), sekä punajuuresta, punajuurijauheesta ja punajuurimehusta saatavalla betaiinilla ruuansulatusta/ravinnon pilkkoutumista ja probiooteilla suoliston mikrobikannan lajikirjoa ja määrää (esim. Havitall-psylliumkuitujauhe, Lacticol, Mikro Veda Life). Limakalvon tueksi voi tarvittaessa käyttää luulientä, glutamiini-aminohappoa, piigeeliä, biotiinia, omega7/tyrniöljyä ja kuitulisää, kuten psyllium tai chian siemen.

Viherjauhetta ja/tai juotavaa savea voi käyttää pH:ta tasapainottamaan, mineraalien lähteenä ja sitomaan raskasmetalleja/myrkkyjä kehosta. Spirulina, chlorella, muut viherjauheet, savi ja psyllium otetaan 1/2h erillään lääkkeistä/ravintolisistä, ja on tärkeää juoda vettä riittävästi päivän mittaan myrkkyjen poistumiseksi.

Suolen täytyy tyhjentyä päivittäin! Normaali uloste on kiinteää, ponnistamatta poistuvaa, ruskeaa ja melko hajutonta. Suolimassa syntyy syödystä ruuasta -on siis terveyden kannalta hyvin tärkeää, mitä suuhunsa laittaa. Olikohan kivikaudella tai keskiajalla näin paljon erilaisia suolisto- ja ruuansulatusvaivoja kuin 2020-luvulla, kun silloin ei kuitenkaan tainnut olla pitkiä eineshyllyjä, energia- ja virvoitusjuomia, valtavia makeis- ja herkkuosastoja, eikä pikaruoka- ja take away -kulttuuria.

Ravintoaineiden puutteen tutkiminen ja korjaaminen

Ravintoaineiden puutokset voidaan selvittää laboratoriomittauksin verestä tai vuorokausivirtsasta, esimerkiksi SelexLabilla ilman lääkärin lähetettä.

Ravintoaineiden puutteen tutkiminen ja korjaaminen
Ravintoaineiden puutokset voidaan selvittää laboratoriomittauksin verestä tai vuorokausivirtsasta, esimerkiksi SelexLabilla ilman lääkärin lähetettä.

Varaa konsultaatioaika alan asiantuntijalle saadaksesi apua labratulosten tulkintaan, sekä yksilölliset elämäntapaohjeet ja suosituksen, mitä vitamiinia tai ravintolisää ottaa milloinkin, kuinka pitkään ja millaisella annostuksella. Funktionaalisen ja integratiivisen lääketieteen ammatinharjoittajat huomioivat ihmisen psykofyysisenä kokonaisuutena.

Myös lääkkeet voivat kuluttaa ravintoaineita kehosta. LHKA-pätevöityneet proviisorit tai muut lääkehoidon kokonaisarvioinnin koulutuksen suorittaneet lääkealan ammattilaiset auttavat lääkkeisiin ja niiden vaikutuksiin liittyvissä asioissa. On tärkeää, että lääkkeitä ei syö turhaan, ja ettei toinen lääke voimista tai vähennä toisen lääkkeen tehoa.

Geenitestin avulla on mahdollista selvittää, mikä lääke on farmakogeneettisesti turvallinen ja mikä lääkeaine voi geeniperimän vuoksi olla haitallinen. Sama lääkeannostus ei käy kaikille, sillä yksilöllisyydestä johtuen jokin lääkeaine ei toimi suurellakaan annostuksella ja jokin toinen lääkeaine voi vaikuttaa jo hyvin pienellä annostuksella.

Ravintolisien avulla, ruokavalio ja elintavat huomioiden, on mahdollista ehkäistä ravintoaineiden puutostiloja, sekä nostaa ja ylläpitää terveyttä ylläpitävien ravintoaineiden määrää kehossa.

Ravinnon laadun parantaminen

Matala-asteinen tulehdus kehossa sammuu, kehon happamuus vähenee ja suolisto alkaa korjaantua, kun on syömättä kehoa kuormittavia ruoka-aineita. Muutoksen voi huomata muutamassa kuukaudessa. Ruokavalion eli totuttujen ruoka-aineiden käyttämisen vaihtaminen voi kuitenkin tuntua työläältä.

Yksilöllisen ruokavalion koostamisessa voi hyödyntää esimerkiksi geenitestin ravintosuosituksia tai ayurveda-kehotyypin ja -pulssitestin mukaisia suosituksia ja asiaan perehtyneen ammattilaisen konsultaatioapua. Jo pienillä muutoksilla vaiheittain voi vaikuttaa suuresti omaan olotilaan 😌

Ravinnon laadun parantaminen
Jo pienillä muutoksilla vaiheittain voi vaikuttaa suuresti omaan olotilaan 😌

Ravinnon hankkimisessa on hyvä huomioida asuinmaan vuodenajat, satokaudet, maaperä, sen mineraalit ja mahdollinen maaperän köyhtyminen tehoviljelyn seurauksena, lähiruoka ja luomutuotanto. Mullassa, auringossa ja sateessa (ulkomailla) kasvanut luomu-kasvis voi olla parempi vaihtoehto kuin Suomessa kasvihuoneessa ravintoliuoksella, keinovalolla ja vesijohtovedellä (talvella) kasvatettu kasvis.

Valmista ruoka mieluiten itse (hellalla ja uunissa) ja käytä mahdollisimman tuoreita ja teollisesti käsittelemättömiä ruoka-aineita luomuna. Lukemalla tuotesisällöt tiedät, mitä syöt. Marjat ja hedelmät on hyvä syödä 1/2h ennen tai 2-3h proteiini-/rasvapitoisen ruuan jälkeen, sillä ruuansulatus tarvitsee eri entsyymejä pilkkoakseen erilaisia sidoksia. Rasvojen ja proteiinien pilkkomiseen tarvitaan erityisen hyvin toimiva ruuansulatus ja enemmän aikaa kuin hiilihydraattien sulattamiseen.

Kylmänä vuodenaikana lämmin ravinto on tärkeää ruuansulatuksen ja aineenvaihdunnan kannalta, jolloin kehon ei tarvitse ensin lämmittää ruokamassaa kyetäkseen pilkkomaan molekyyliyhdisteitä pienemmäksi.

Mitä vaihtaa totuttujen ruoka-aineiden tilalle?

Gluteeniton:
tattari, hirssi, riisi, manteli, kookos, teff, tapioka, kikherne, kvinoa, amarantti -jauhot, hiutaleet, leseet, jyvät

Hiivaton:
leivinjauhe, ruokasooda (luontaistuotekaupasta alumiinittomana)

Maidoton, soijaton:
kookosmaito, hirssijuoma, vesi
Vuohen ja lampaan maitoa/juustoa lehmänmaidon/-juuston tilalle, jos maitoproteiini sopii

Sokeriton (valkaistu kidesokeri):
valkaisematon/raffinoimaton intiaani-/kookossokeri, raakaruokosokeri, hunaja (kuumentamattomana!)

Puhdistettu/valkaistu kide/mineraali/pöytä/sormi/pan-suola:
puhdistamaton/raffinoimaton/valkaisematon kristalli-/ruususuola (= vuorisuola) ja merisuola. Vuorisuolassa (Bolivian ruususuola, Himalajan kristallisuola) luontaiset mineraalit, 84 alkuainetta, ovat tallella, kuten myös puhdistamattomassa merisuolassa, 86 alkuainetta.

Juo vettä oman tarpeen mukaan (1,5-2 litraa) pieniä kulauksia pitkin päivää ja lisää halutessa muutama kide-1tl puhdistamatonta meri- tai vuorisuolaa.

Margariinin, kovetettujen kasvirasvojen tilalle
kylmäpuristettuja luomuöljyjä lasipullossa:
neitsyt oliivi-, pellavansiemen-, hampunsiemen-, camelina-, seesaminsiemen-, macadamia-, avocado-, mct-öljy tummassa lasipullossa, kuumennusta kestävät luomu voi, kirkastettu voi eli ghee ja kookosöljy, leivälle gheetä (ei sisällä maitoproteiinia) tai voita.

Käytä kasviksia, marjoja, hedelmiä, yrttejä: smoothiet, sosekeitot, uunijuurekset, paahdetut lämpimät kasvikset

Proteiinina villi/luonnon kala, kalkkuna, riista, poron vasan maksa, muna, linssit, siemenet ja pähkinät (mieluiten liotettuina). Liota 5h+ tai yön yli ja huuhtele siemenet ja pähkinät, lisää leipätaikinaan tai smoothieen.

Tee leipä/näkkäri veteen, kohotusainetta ei tarvita
Psyllium ja chian siemenet kuidunlähteeksi

Vältä teollisesti pitkälle prosessoitua ruokaa, kuten hiilihapolliset ja makeutetut/aromeilla maustetut vedet ja muut juomat, margariinit ja kovetetut kasvirasvat, leikkeleet ja lihajalosteet, nopeasti kypsytetyt juustot, homogenoidut maitotuotteet (maito, rahkat, jugurtit, juustot), pastat, valmisruuat, säilykkeet, snaksit, makeiset, sekä tuotteet, joissa on makeutus-, väri-, emulgointi-, säilöntä- ja lisäaineita. Mitä pidempi parasta ennen päiväys tuotteessa on, sen suurempi syy on olla ostamatta ja syömättä kyseistä valmistetta.

Jos olo on tuntunut hyvältä ruokavaliomuutoksen jälkeen, on hyvä miettiä, haluaako kehoa uudelleen huonoon kuntoon.
Jos olo on tuntunut hyvältä ruokavaliomuutoksen jälkeen, on hyvä miettiä, haluaako kehoa uudelleen huonoon kuntoon.

Jos olo on tuntunut hyvältä ruokavaliomuutoksen jälkeen, on hyvä miettiä, haluaako kehoa uudelleen huonoon kuntoon. Vaurioiden korjaaminen kestää pitkään, mutta niiden aiheuttamiseen riittää pieni määrä jotakin sopimatonta. Esim. yksi korvapuusti (sis. A1-kaseiinin maito, hiiva, valkaistu kidesokeri, valkaistu vehnä, margariini, maksatoksinen kassian kaneli) pitkän terveellisesti syödyn jakson jälkeen saattaa aiheuttaa tulehduksen ja huonon olon -ja suoliston hoito on aloitettava alusta.

Uskaltaisinko kokeilla?

  • lehmänmaidon tilalta vuohenmaitoa, kookosmaitoa tai hirssijuomaa,
  • hiivan tilalta leivinjauhetta tai pienempää hiivan määrää ja hidasta kohotusta,
  • valkoisen kidesokerin tilalta intiaani- tai kookossokeria,
  • valkoisen vehnäjauhon tilalta spelttijauhoa (alkuvehnä)
  • tai gluteenittomia jauhoja ja psylliumia tuomaan sitkoa,
  • margariinin tilalta luomu voita, gheetä (kirkastettua voita) tai kookosöljyä,
  • ja kassian kanelin tilalta caylon kanelia, aitoa vaniljaa tai vaikka kookoshiutaleita!

Ruokavaliomuutos ei tarkoita ankeaa elämää ilman herkkuja vaan ravinnon laadun parantamista, ruoka-aineiden vaihtamista terveellisempiin raaka-aineisiin, ja ennen kaikkea parempaa elämänlaatua ja olotilaa💖

Tiia Karhi
Psykokinesiologi, iridologiopiskelija

Samankaltaiset julkaisut