Tiesitkö nämä ravitsemus- ja terveysväittämät supermarja tyrnistä?
|

Tiesitkö nämä ravitsemus- ja terveysväittämät supermarja tyrnistä?

Tiesitkö nämä ravitsemus- ja terveysväittämät supermarja tyrnistä?
Tiesitkö nämä ravitsemus- ja terveysväittämät supermarja tyrnistä? 3

Tyrni on runsaskuituinen marja 

Tyrni sisältää kuituja 6,3 g / 100 kcal ja sitä käytetään suoliston normaalin toiminnan edistämiseen, sekä sisältämänsä tyrniöljyn johdosta myös ruuansulatuselimistön vaurioiden, kuten vatsa- ja pohjukaissuolihaavan hoitoon. 

Tyrni on vireyttä antava ja kevätväsymystä karkoittava rohto 

Erityisesti runsaan (140 mg / 100 g) C-vitamiinipitoisuuden vuoksi tyrni on piristävä marja. C-vitamiinin tiedetään auttavan vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Tyrni on B1-, C- ja E-vitamiinin lähde 

Tyrni sisältää B1-vitamiinia eli tiamiinia (0,18 mg / 100 g), joka edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, normaaleja psykologisia toimintoja, sekä hermoston ja sydämen normaalia toimintaa. 

Tyrnin marjoissa on C-vitamiinia keskimäärin 100 – 400 mg / 100 g, mikä on noin viisikymmentäkertainen määrä appelsiiniin verrattuna. Vajaasta desilitrasta tyrnimarjoja saa saman verran C-vitamiinia kuin yhdestä keskikokoisesta appelsiinista. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista ihon, ikenien, hampaiden, luuston, rustojen ja verisuonten normaalia toimintaa varten. Lisäksi C-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, normaaleja psykologisia toimintoja, sekä hermoston ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. C-vitamiini edistää myös solujen suojaamista hapettumisstressiltä ja E-vitamiinin palautumista pelkistyneeseen muotoon. Tyrniä käytetään keripukin hoitoon eli C-vitamiinin puutokseen. C-vitamiinin tiedetään taas lisäävän raudan imeytymistä. 

Tyrni sisältää E-vitamiinia 3,0 mg / 100 g. E-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

Luonnonvaraisista marjoista ravintorikkaimpana se sisältää C- ja E-vitamiinien lisäksi ravintokuitua, elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja, sekä A-vitamiinin esiasteita kuten betakaroteenia. Tyrnin sisältämästä beetakaroteenista muodostuu A-vitamiinia, joka edistää ihon, limakalvojen ja näön pysymistä normaalina. A-vitamiini edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, sekä osallistuu solujen erikoistumisprosessiin. Tyrnissä on myös K-vitamiinia, joka edistää veren normaalia hyytymistä ja luiden pysymistä normaaleina.

Tyrni alentaa aterianjälkeistä sokeritason nousua 

Tyrni alentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, kuten marjat yleisesti. Sellaisenaan tai pakastettuna myytävä tyrnimarja on suolaton (0,0056 g / 100 g) ja sisältää luontaisesti sokereita.

Tyrni tukee rasva-aineenvaihduntaa, sekä ihon ja limakalvojen hyvinvointia 

Tyrni sisältää vain vähän (0,8 g / 100 g) tyydyttyneitä rasvoja. Tyrnin sisältämät kasvisterolit vähentävät ravinnon mukana tulevan kolesterolin imeytymistä. Kertatyydyttymätön palmitoleiinihappo kuuluu omega-7-rasvahapposarjaan ja toimii yhteistyössä monityydyttymättömien rasvahappojen kanssa pyrkien normalisoimaan rasva-aineenvaihduntaa. Palmitoleiinihapon ja tyrniöljyn on todettu alentavan veren kolesterolipitoisuutta, sekä edistävän rasva- ja proteiiniaineenvaihduntaa. Omega-3-öljy ylläpitää normaaleja seerumin triglyseriditasoja. 

Tyrniä käytetään sisäisesti ja ulkoisesti erilaisten iho-ongelmien, kuten atooppisen ihottuman lieventämiseen. Ulkoisesti tyrniöljyä käytetään palo-, makuu- ja muiden haavojen hoitoon, sekä vahingoittuneen kudoksen ja haavojen paranemisen nopeuttamiseen. Sisäisesti käytettynä tyrniöljy lievittää kuivasilmäisyyden oireita. Tyrniöljyä käytetään myös kuivien limakalvojen hyvinvoinnin edistämiseen.

Tyrni lieventää yleistä tulehdustilaa 

Tyrnin marjojen sisältämillä E- ja K-vitamiineilla, kumariineilla ja oksikumariineilla tiedetään olevan tulehdusta ehkäisevä ja kouristuksia laukaiseva vaikutus. Tyrnillä on antiseptinen vaikutus ja sitä käytetään vilustumissairauksien hoitoon.

Tyrniöljyä tulee välttää tai käyttää vain pieniä määriä, jos sairastaa haimatulehdusta, sappirakon tulehdusta, tai on taipumusta ripuliin.

Tyrni toimii antioksidatiivisesti solujen suojana 

Tyrniöljy suojaa hapettumiselta. Antioksidantit eli hapettumista estävät aineet, kuten C- ja E-vitamiini, ovat tärkeitä solujen virheettömälle toiminnalle. 

Lähteet 

Erityisvalmisteet Suomessa -julkaisu 2001 

Ravintolisäwiki https://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Tyrni 

Luontoäidin kotiapteekki, kasvilääkintä ja luontaishoidot, Virpi Raipala-Cormier, 9. painos, WSOY, Juva 2009 

Arktiset aromit https://www.arktisetaromit.fi/fi/marjat/luonnonmarjat/tyrni/ 

Tyrnimarjojen terveysvaikutuksia – tutkimuksia Turun yliopistossa http://www.mtt.fi/wwwdoc/vipu/Tyrnin-terveysvaikutukset-Heikki-Kallio.pdf  Sallitut terveysväitteet https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:32012R0432&from=EN

Tiia Karhi 

Psykokinesiologi 

Samankaltaiset julkaisut