Miten tyrnin säännöllinen syöminen edistää terveyttä
|

Miten tyrnin säännöllinen syöminen edistää terveyttä

Oranssi, hapan tyrnimarja 

Tyrni (Hippophaë rhamnoides,  Elaeagnaceae) on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkain, jonka energiapitoisuus on suurempi kuin muilla marjoilla (57 kcal / 100 g). Tyrnipensasta käytetään monipuolisesti fytoterapiassa ja siitä voidaan hyödyntää lehdet, kuori, siemenet ja erityisesti marjat. Vaikuttavia aineita ovat C-, E-, B- ja K-vitamiinit, omenahapot, flavonoidit (kemferoli, isoramnetiini ja kversetiini), karetenoidit, manniitti, öljy (rasvahapot, pääasiassa linolihappo) ja futosteroli. Marjoissa on kumariinia ja oksi-kumariinia, sekä kuoressa hippofeiiniä. Tyrni sisältää runsaasti myös ravintokuitua. Flavonolit ja proantosyanidiinit ovat tyrnin sisältämiä polyfenoleja. Tyrnin hapan maku tulee omenahaposta.

Tyrnipensaat ovat tiheitä ja piikikkäitä, joten marjojen keruu on hankalaa. Luonnonvaraisen tyrnin marjat ovat kypsiä ja  irtoavat helposti kannastaan lokakuussa ensimmäisten pakkasten jälkeen. Marjat poimitaan käsin tai alustalta, johon ne putoavat, kun oksia kopauttaa kepillä. Tyrnipensaan oksien katkominen tai musertaminen marjojen poimimiseksi on kiellettyä.

Marjoja voi nauttia sellaisenaan, tai esimerkiksi puuron, jugurtin, viilin, smoothien tai myslin joukossa. Marjoja voi pakastaa ja kuivattaa, tai valmistaa soseeksi, mehuksi ja hilloksi. Elintarviketeollisuus valmistaa tyrnistä marjajauheita, -rouheita, soseita, hilloja ja mehuja. Tyrniä käytetään myös kosmetiikassa. Tyrniöljyä ja tyrniöljykapseleita myydään terveys- ja luontaistuotekaupoissa. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi vuoden 2005 rohdoskasviksi tyrnin.

Miten tyrnin säännöllinen syöminen edistää terveyttä
Miten tyrnin säännöllinen syöminen edistää terveyttä

Kuituja suolistolle 

Tyrnin sisältämän kuidun vuoksi tyrniä käytetään suoliston normaalin toiminnan edistämiseen, sekä sisältämänsä tyrniöljyn johdosta myös ruoansulatuselimistön vaurioiden hoitoon. Hyvin toimiva ruuansulatuselimistö kykenee ottamaan talteen tarvitsemansa ravintoaineet ja poistamaan tarpeettoman ruokamassan ulosteena.

Rasvahappoja iholle ja limakalvoille 

Tyrni vaikuttaa limakalvoja supistavasti. Se tukee muun muassa rasva-aineenvaihduntaa, sekä ihon ja limakalvojen hyvinvointia. Terve, ehjä iho ja limakalvot ovat tärkeitä muun muassa immuunipuolustukselle. Limakalvoja on silmissä, nenässä, suussa, mahassa, suolistossa ja emättimessä. Sisäisesti käytettynä tyrniöljy sopii vatsa- ja pohjukaissuolihaavan hoitoon. 

Tyrniöljyä voidaan käyttää suun kuivumisen estämiseksi, jolloin koko suun alue voidellaan ruokalusikallisella tyrniöljyä ennen nukkumaan menoa. Kurkun karheuteen voidaan kurlata kurkussa minuutin ajan noin ruokalusikallinen tyrniöljyä, jonka jälkeen öljy nielaistaan. Lisäksi tyrniöljyä käytetään sisäisesti normaalien kolesterolitasojen edistämiseen. 

Ulkoisesti tyrniöljyä käytetään erilaisten haavojen hoitoon ja kuiville ihoalueille, sekä auringon polttamalle iholle. Levottomien jalkojen hoitoon voi kokeilla jalkoihin, varpaista lantion, hierottavaa seosta, johon sekoitetaan 10 tippaa tyrniöljyä ja kaksi ruokalusikallista aloe vera -geeliä. Tyrniöljy-aloe vera -geelin annetaan kuivahtaa iholle ja tahraantumisen estämiseksi käytetään pitkälahkeisia housuja ja sukkia. 

Päänahkaa voi hoitaa tyrniöljyllä sekoittamalla yksi osa tyrniöljyä ja neljä osaa hunajaa. Tyrniöljy-hunajaseos (1:4) hierotaan kevyesti päänahkaan ja annetaan sen vaikuttaa noin 20 minuuttia hiussuojan / suihkulakin alla. Saunan lämpö tehostaa hoidon vaikutusta. 

Vitamiineja vireyteen ja vilustumista vastaan

Tyrni on vireyttä antava rohto, joka virkistää toipilaita, vaikuttaa antiseptisesti ja toimii antioksidatiivisesti solujen suojana. Tyrnimarjan ominaisuudet tekevät siitä erittäin monipuolisen, ennaltaehkäisevän, suojaavan ja rakentavan tärkeitä ravintoaineita sisältävän rohdoksen. Tyrniä käytetään muun muassa keripukin (C-vitamiinin puutos) ja vilustumissairauksien hoitoon, immuniteetin tueksi, uupumukseen, kevätväsymykseen ja normaalien verensokeritasojen edistämiseen. Lisäksi esimerkiksi Venäjällä tyrniöljyä on käytetty myös kasvainten hoidossa. 

Lähteet 

Erityisvalmisteet Suomessa -julkaisu 2001 

Ravintolisäwiki https://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Tyrni 

Luontoäidin kotiapteekki, kasvilääkintä ja luontaishoidot, Virpi Raipala-Cormier, 9. painos, WSOY, Juva 2009 

Arktiset aromit https://www.arktisetaromit.fi/fi/marjat/luonnonmarjat/tyrni/ 

Tyrnimarjojen terveysvaikutuksia – tutkimuksia Turun yliopistossa http://www.mtt.fi/wwwdoc/vipu/Tyrnin-terveysvaikutukset-Heikki-Kallio.pdf

Tiia Karhi 

Psykokinesiologi 

Samankaltaiset julkaisut

  • D-mannoosi vai karpalo?

    Sisällysluettelo Mitä D-mannoosi on?  D-mannoosi on luonnossa esiintyvä yksinkertainen sokeri, joka metaboloituu vain pieninä määrinä. Ylimääräiset määrät erittyvät nopeasti virtsaan, joten D-mannoosi ei häiritse tervettä verensokerin säätelyä. D-mannoosi edistää virtsateiden ja virtsarakon normaalia toimintaa puhdistamalla ja ylläpitämällä virtsarakon limakalvon terveyttä.  Karpalo -punainen, hapan marja  Karpalo on vetisten soiden ainavihanta puolukkakasveihin kuuluva varpu, joka sisältää antibioottisia…

  • |

    5 suosittua terveystuotetta tyrnistä

    Rouheet & jauheet  Tyrnistä valmistetaan karkeita rouheita ja hienojakoisempia jauheita jauhamalla kuivattu tyrnimarja, jolloin talteen saadaan kuoren, hedelmälihan ja siementen ravintorikkaat aineet, kuten kuidut ja vitamiinit. 250 ml rouhepakkauksen sisältöön tarvitaan 4000-5000 tyrnimarjaa. Tyrnijauhetta ja -rouhetta voi sekoittaa puuroon, jugurttiin, viiliin, mysliin tai vaikka smoothieen 1-3 teelusikallista päivässä. Yksi teelusikallinen tyrnijauhetta vastaa yhtä desilitraa tuoreita…

  • Verensokeria alentavat luontaistuotteet

    Sisällysluettelo Mikä on verensokeri?  Haiman tuottama insuliini-hormoni säätelee verensokeria eli veren glukoosipitoisuutta. Verensokeri on normaalisti vähintään kahdentoista tunnin syömättömyyden jälkeen otetussa verinäytteessä noin 3,5–6,0 mmol/l (millimoolia litrassa) ja nousee syömisen jälkeen ateriaa edeltävästä arvosta korkeintaan 2–3 mmol/l. Verensokeripitoisuus vaikuttaa vireyteen, ja toimintakyky katoaa yleensä kokonaan verensokerin laskiessa arvoon 1,5 mmol/l tai alemmas.  Punasolujen hemoglobiinimolekyyleihin kiinnittyneen…

  • Tiedätkö jo nattokinaasin terveyshyödyt?

    Sisällysluettelo Mitä nattokinaasi on?  Japanissa fermentoituja, eli hapattamalla valmistettuja, keitettyjä soijapapuja kutsutaan natoksi. Nattoa valmistetaan Japanissa noin miljardi kiloa vuodessa ja sillä on yli 1000 vuoden käyttöhistoria. Naton syöminen tiedetään olevan erittäin terveellistä ja se liitetään yhtenä vaikuttavana tekijänä japanilaisten pitkäikäisyyteen.  Japanilainen perinneruoka natto sisältää nattokinaasi- nimistä entsyymiä. Nattokinaasi on turvallinen ruokaperäinen entsyymi, jonka käyttöä…

  • |

    Ruuasta ravintoaineita, raaka-aineista ravitsevaa ruokaa

    Ravintoaineiden tarve Hiilihydraatit/sokerit, kuidut, proteiinit/aminohapot, rasvat, kivennäisaineet, hivenaineet, meri/vuorisuola, vesiliukoiset vitamiinit, rasvaliukoiset vitamiinit, vesi. Ihminen rakentuu näistä ravintoaineista sikiöaikana ja tarvitsee kaikkia näitä ravintoaineita sopivasti koko elämänsä ajan kudosten ja elintoimintojen terveeseen toimintaan. Ruoka on ravintoaineiden lähde ja ruuan raaka-aineilla on siksi väliä. Ravintoköyhästä ruuasta saa energiaa, mutta tarpeelliset suojaravintoaineet jäävät saamatta, jolloin keho voi…

  • |

    Mitä Kupari on? Miksi kupari on tarpeellinen?

    Kupari on hivenaine, jota tarvitaan kaikissa soluissa. Se osallistuu entsyymireaktioihin, hapetus- ja pelkistysreaktioihin, melaniinin (tumman pigmentin) tuotantoon, raudan aineenvaihduntaan ja imeytymiseen, hemoglobiinin ja punasolujen muodostamiseen, sidekudoksen, immuunijärjestelmän, hermoston, sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaan, kolesteroli- ja sokeriaineenvaihduntaan, sekä kehon lämmönsäätelyyn. Kupari ravintolisä Kupari on hyvä ottaa eri aikaan sinkin, rikin ja molybdeenin kanssa, sillä nämä ovat kuparin…