5 suosittua terveystuotetta tyrnistä
|

5 suosittua terveystuotetta tyrnistä

Rouheet & jauheet 

Tyrnistä valmistetaan karkeita rouheita ja hienojakoisempia jauheita jauhamalla kuivattu tyrnimarja, jolloin talteen saadaan kuoren, hedelmälihan ja siementen ravintorikkaat aineet, kuten kuidut ja vitamiinit. 250 ml rouhepakkauksen sisältöön tarvitaan 4000-5000 tyrnimarjaa.

Tyrnijauhetta ja -rouhetta voi sekoittaa puuroon, jugurttiin, viiliin, mysliin tai vaikka smoothieen 1-3 teelusikallista päivässä. Yksi teelusikallinen tyrnijauhetta vastaa yhtä desilitraa tuoreita marjoja. Rouheet ja jauheet säilyvät avattuna huoneen lämmössä suljetussa pakkauksessa, pakkauksessa merkityn ajan. 

5 suosittua terveystuotetta tyrnistä
5 suosittua terveystuotetta tyrnistä 4

Mehu 

Tyrnistä voidaan kylmäpuristaa vaaleanoranssin tai keltaisen väristä mehua, joka valmistajasta riippuen voi sisältää kylmäpuristettua tyrniöljyä. Tyrniöljy erottuu hieman oranssimpana värinä pullon tummemmankeltaisen luonnollisen väriaineosan joukossa tai yläosassa, mehuosan yläpuolella. Kylmäpuristetut, sokeroimattomat tyrnimehut eivät sisällä hedelmälihaa. 

Tyrnimehua voi juoda shottina, veteen laimennettuna, smoothieen lisättynä tai toiseen mehuun, kuten porkkanamehuun, sekoitettuna. Avattu tyrnimehupullo säilyy avattuna jääkaapissa pakkaksessa merkityn ajan. 

Sose 

Tyrnisosetta voi käyttää tuoreiden tyrnimarjojen, tyrnirouheen- tai jauheen sijaan puurossa, viilissä, jugurtissa, smoothiessa tai mysliin joukossa makua ja väriä tuomassa, sekä rikastuttamassa aamiaisen tai välipalan ravintosisältöä. Tyrnisose säilyy avattuna jääkaapissa pakkauksessa merkityn ajan. Tyrnisosetta voi myös pakastaa. 

Öljy -sisäisesti ja ulkoisesti 

Tyrnin hedelmälihasta ja tyrnimarjan siemenistä uutetaan öljyä, joka koostuu pääasiassa kerta- ja monityydyttymättömistä rasvahapoista. Tyrniöljy sisätää alfa-linoleenihappoa (omega 3), linolihappoa (omega 6), palmitoleiinihappoa ja  vakseenihappoa (omega 7), sekä öljyhappoa (omega 9), jotka ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja. Tyrnin hedelmälihaöljyn ja siemenöljyn rasvahappokoostumukset poikkeavat toisistaan, mutta niiden yhteisvaikutus on tärkeä. Tyrnimarjan kuori ja hedelmäliha sisältävät noin 30 % öljyä, joka on Omega 7 -rasvahapon lähde. Tyrnimarjan siemessä Omega 3 ja Omega 6 -rasvahappoja sisältävää öljyä on noin 12%.

Tyrniöljyä on tutkittu runsaasti myös Suomessa ja siitä on tehty muun muassa väitöskirja Turun Yliopistossa. Tyrniöljyä käytetään ravintolisien ja kosmetiikan valmistuksessa. Tyrniöljyä myydään sisäiseen käyttöön sellaisenaan nesteenä, sekä yhdistettynä toiseen öljyyn, kuten oliivi- ja camelinaöljyyn. Seesam-tyrni-ihoöljyä myydään ulkoiseen käyttöön.

Tyrniöljyä voi käyttää ravintolisän tavoin kuureina ja aloitusannoksen jälkeen voi jatkaa tarvittaessa aloitusannosta pienemmällä ylläpitoannoksella. Tyrniöljy säilyy avattuna jääkaapissa pakkauksessa merkityn ajan. 

Tyrniöljyä tulee välttää tai käyttää vain pieniä määriä, jos sairastaa haimatulehdusta, sappirakon tulehdusta, tai on taipumusta ripuliin.

5 suosittua terveystuotetta tyrnistä
5 suosittua terveystuotetta tyrnistä 5

Kapselit 

Omega7®-kaksoistyrniöljykapseleiden ydin on vakioitu SBA24-tyrniöljy, joka sisältää sekä tyrnin hedelmälihaöljyn että tyrnin siemenöljyn. Torniossa valmistetut kaksoistyrniöljykapselit sisältävät hyviä rasvahappoja, kasvisteroleja ja antioksidantteja, kuten luonnostaan monipuolinen tyrniöljyä sisältävä tyrnimarja. 

Lähteet 

Erityisvalmisteet Suomessa -julkaisu 2001 

Ravintolisäwiki https://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Tyrni 

Luontoäidin kotiapteekki, kasvilääkintä ja luontaishoidot, Virpi Raipala-Cormier, 9. painos, WSOY, Juva 2009 

Arktiset aromit https://www.arktisetaromit.fi/fi/marjat/luonnonmarjat/tyrni/ 

Tiia Karhi 

Psykokinesiologi 

Samankaltaiset julkaisut