Verensokeria alentavat luontaistuotteet

Verensokeria alentavat luontaistuotteet

Sisällysluettelo

  • Mikä on verensokeri? 
  • Verensokerin alentaminen 
  • Verensokeria alentavien luontaistuotteiden tarve ja käyttö
  • Verensokeritasapainon hyödyt

Mikä on verensokeri? 

Haiman tuottama insuliini-hormoni säätelee verensokeria eli veren glukoosipitoisuutta. Verensokeri on normaalisti vähintään kahdentoista tunnin syömättömyyden jälkeen otetussa verinäytteessä noin 3,5–6,0 mmol/l (millimoolia litrassa) ja nousee syömisen jälkeen ateriaa edeltävästä arvosta korkeintaan 2–3 mmol/l. Verensokeripitoisuus vaikuttaa vireyteen, ja toimintakyky katoaa yleensä kokonaan verensokerin laskiessa arvoon 1,5 mmol/l tai alemmas. 

Punasolujen hemoglobiinimolekyyleihin kiinnittyneen glukoosin määrä eli sokerihemoglobiini (”pitkäsokeri”) HbA1c voidaan myös mitata laboratorionäytteellä verestä ja normaali arvo on 20–42 mmol/mol. Diabetesta sairastavalla arvo on 48 mmol/mol tai suurempi.

Verensokerin alentaminen 

Syömällä säännöllisesti ja rauhallisesti, sekä pureskelemalla ruoka huolellisesti (vähintään 30x / suupala) voi vaikuttaa sokereiden pilkkoutumiseen ja imeytymiseen. Kasvispainotteinen, kuitupitoinen, sekä sopivasti proteiinia ja hyviä rasvoja sisältävä ravinto nostaa ja laskee verensokeria hitaammin kuin nopeita hiilihydraatteja sisältävä ravinto, kuten valkoista sokeria ja valkoisia jauhoja sisältävät tuotteet. Lisäksi liikunta on tärkeää verensokeritasapainon ylläpitämisessä.

Verensokeria alentavien luontaistuotteiden tarve ja käyttö 

Kromi on hivenaine, joka edistää normaalia makroravintoaineiden aineenvaihduntaa ja veren glukoositasojen pysymistä normaalina, sekä säätelee virtsan sokeripitoisuutta. Kromia tarvitaan maksan sokeriaineenvaihdunnalle tarpeellisen fosfoglukomutaasi-entsyymin toimintaan magnesiumin kanssa. Se vaikuttaa näläntunteeseen ja makeanhimoon, ja sitä käytetään ravintolisänä makeanhimon hillintään. Kromi on saatava ravinnosta, sillä elimistö ei pysty valmistamaan sitä itse. Kromin lähteitä ovat hiiva, kananmunan keltuainen, maapähkinä, maksa, täysjyvävilja, vehnänalkio, viinirypäle ja äyriäiset. Leivinhiivan kromi on GTF-muodossa, joten se on vähintään 10 kertaa tehokkaampaa kuin muista ravintolähteistä saatu kromi. Kromin puutosoireita ovat äkillinen nälän tunne ruokailun jälkeen, makeanhimo ja verensokerin voimakkaat vaihtelut. Päivittäisen saannin vertailuarvo kromille on aikuisille 50-200 μg. Turvallisena päiväannoksena aikuisella pidetään 10 mg/vrk (10000 μg/vrk). Matala kromipitoisuus on yhdistetty heikkoon glukoositoleranssiin ja liian vähäinen määrä kromia ravinnossa tiedetään nostavan tyypin 2 diabeteksen riskiä osalla ihmisistä. Kromin tarve on normaalia suurempi diabeetikoilla, stressaantuneilla ja vanhuksilla. Kromia myydään ravintolisänä terveys- ja luontaistuotekaupoissa muun muassa kapseleina ja tabletteina, sekä verensokeritasapainoon tarkoitettujen ravintolisien yhtenä vaikuttavana aineena, esimerkiksi mulperipuun lehtiuuteen kanssa.

Berberiini on vahva keltainen alkaloidi eli kasviemäs, jota saadaan monien kasvien juurista, varresta ja kuoresta. Se edistää normaalia makroravintoaineiden aineenvaihduntaa, sekä veren glukoositasojen pysymistä normaalina. Berberiiniä voi käyttää kolesteroli- ja diabeteslääkkeiden kanssa. 

Insuliinin tuotannon säätelyn kautta ginsengin tiedetään edistävän diabeettikkojen verensokeritasapainoa.

Verensokeritasapainon hyödyt 

Tasapainoisen verensokerin seurauksena yleisvointi on hyvä. Aivot tarvitsevat sokeria energianlähteenä ja tasaisen verensokerin ansiosta esimerkiksi oppiminen ja muistitoiminnot sujuvat. Verensokeritasapaino mahdollistaa sen, että energiaa riittää ajatteluun, toimintaan ja tekemiseen. Lisäksi hyvin toimiva haima ja verensokerin säätely on tärkeä osa ruuansulatusta.

Lähteet 

Erityisvalmisteet Suomessa -julkaisu 2001 

Ravintolisäwiki

Luontoäidin kotiapteekki, kasvilääkintä ja luontaishoidot, Virpi Raipala-Cormier, 9. painos, WSOY, Juva 2009 

Tiia Karhi 

Psykokinesiologi 

Samankaltaiset julkaisut