Mitä kivennäisaineet ja hivenaineet on ja miksi niitä tarvitaan
|

Mitä kivennäisaineet ja hivenaineet on ja miksi niitä tarvitaan?

Kivennäis- ja hivenaineet ovat elimistölle välttämättömiä maaperästä ravinnon kautta saatavia alkuaineita, joita tarvitaan kehon toimintoihin päivittäin, kuten vitamiineja. Kivennäisaineet jaetaan yli 100 mg tarvittaviin makrokivennäisaineisiin ja alle 100 mg tarvittaviin mikrokivennäisaineisiin eli hivenaineisiin.

Kivennäis- ja hivenaineita tarvitaan kehossa sopiva määrä, jotta ne voivat toimia yhdessä tasapainoisesti. Liian suuri määrä tiettyä mineraalia tai mineraalien samanaikainen saanti voi heikentää jonkin mineraalin imeytymistä. Kalsium heikentää raudan imeytymistä, rauta kuluttaa sinkkiä ja sinkki kuparia.

Imeytymisen varmistamiseksi on tärkeää tutustua huolella mineraalien muotoihin ja ottaa ne oikeaan aikaan, sekä huolehtia hyvästä ruuansulatuksesta eli varmistua riittävästä suolahapon ja entsyymien määrästä kehossa. Ravintolisien avulla on mahdollista nostaa ja ylläpitää terveyttä ylläpitävien mineraalien määrää kehossa.

Yleissuositus mineraalien ottoajankohdasta on ottaa ne iltapäivän ja illan aikana. Mittaamalla laboratoriotutkimuksin vuorokausivirtsasta (kalium, natrium, kalsium, mangnesium, jodidi) tai verikokein verestä voi selvittää kehon mineraalitasot.

Maaperä ja sen mineraalit, sekä niiden määrä vaikuttaa kivennäis- ja hivenaineiden määrään ravinnossa. Lisäksi, mitä pidemmälle ruoka-aineita on jalostettu, sen ravintoköyhempää ruoka yleensä on. On hyvä pyrkiä syömään monipuolisesti ja koostaa ravinto laadukkaista raaka-aineista, sekä välttää teollisesti pitkälle prosessoituja tuotteita.

Tarvittaessa, ruokavalio ja elintavat huomioiden, mineraalipuutoksia voi korjata ja puutosten syntymistä ehkäistä ravintolisillä. Erityisesti raskauteen valmistautuvien, odottavien ja imettävien naisten, kasvuikäisten lasten, iäkkäiden ja paljon urheilevien henkilöiden, sekä kasvissyöjien ja vegaanien mineraalien ja vitamiinien saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota ja käyttää mahdollisesti ravintolisiä ruokavalion tukena.

Kivennäisaineet

Välttämättömiä kivennäisaineita ovat fosfori, kalium, kalsium, magnesium ja natrium.

Hivenaineet

Välttämättömiä hivenaineita ovat fluori, jodi, kromi, kupari, mangaani, molybdeeni, rauta, seleeni ja sinkki. Muita hivenaineita ovat pii, boori, rikki ja litium.

Tutustu Fiksuapteekin – Kivennäisaine ja hivenaine valikoimaan

Samankaltaiset julkaisut