Luontaistuotteiden hyödyt stressin hallinnassa

Luontaistuotteiden hyödyt stressin hallinnassa

Sisällysluettelo

  • Distressi ja eustressi
  • Stressin vähentäminen 
  • Luontaistuotteiden tarve ja käyttö stressin hallinnassa
  • Stressi ja luontaistuotteiden hyödyt

Distressi ja eustressi 

Eusstressin eli myönteisen stressin vaikutus on stimuloiva, ja haastavassa tilanteessa olo voi tuntua aikaansaavaksi, energiseksi ja positiivisen jännittyneeksi. Tällaisesta tilasta palautuminen rauhalliseen ja tasapainoiseen tilaan tapahtuu kohtuullisessa ajassa ilman kehon ja mielen liiallista rasitusta. 

Distressissä eli kielteisessä stressissä keho ja mieli ei pysty sopeutumaan itsessä tai ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Kun reaktio ei ole tilanteeseen sopiva, kehittyy useinmiten oireita, kuten väsymys, unettomuus, keskittymisvaikeudet, kivut, säryt..

Stressin vähentäminen 

Vaikka oireita voidaan lievittää esimerkiksi luontaistuotteilla, on tärkeää tehdä muutoksia myös stressin aiheuttajan poistamiseksi. Jos esimerkiksi kärsii melusta, kylmyydestä, kuumuudesta, loisteputkien valosta, pimeydestä, voimakkaista hajuista, erimielisyyksistä ihmissuhteissa tai vaikkapa yksinäisyydestä, on muutettava niitä asioita ja olosuhteita, joita on mahdollista muuttaa, hyväksyttävä ne, mitä ei ole mahdollista muuttaa, sekä tarkasteltava omaa suhtautumista tilanteeseen. 

Myöhemmin vastaavassa haastavassa tilanteessa on itsellä helpompi olla, jos tietoisesti valitsee reagoida uudella tavalla. Stressioireet voi ehkäpä välttää, kun opettelee olemaan vähemmän vaativa itseä ja muita kohtaan, asettamaan rajat, sanomaan tarpeen tullen ei, vastaamaan ensin, että mietin asiaa, ja myöntämään, että nyt en pysty, jaksa tai osaa. 

Muutama rauhallinen sisään- ja uloshengitys, pieni kävelylenkki raittiissa ilmassa, kupillinen lämmintä yrttihauduketta, miellyttävän musiikin kuuntelu tai yön yli nukkuminen voi auttaa selkiyttämään ajatuksia, tunteita ja valintoja.

Luontaistuotteiden tarve ja käyttö stressin hallinnassa 

Alfalipoiini 

R-lipoiinihappo (alfalipoiinihappo) on antioksidantti, joka suojaa soluja vapaita radikaaleja vastaan, sekä tukee energian tuotantoa soluissa samanaikaisesti. 

Aminohapot 

Aminohapoista L-teaniini yhdistetään usein parempaan fokukseen, rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. 

Ashwagandha 

Ashwagandha eli rohtokoisio on tuhansia vuosia intialaisessa Ayurveda-lääketieteessä muassa stressin hallintaan ja nukkumaan rauhoittumiseen käytetty adaptogeeninen kasvi. Jos on epävarma sopivasta ayurvedisesta rohdoksesta, koulutettu ayurveda-asiantuntija tekee yksilöllisen hyvinvointisuosituksen kasvien ominaisuuksien, kehotyypin ja vuodenajan perusteella vastaanottokäynnillä.

Eteeriset öljyt

Lue eteeristen öljyjen käytöstä täältä.

Ginseng 

Ginsengiä on käytetty Kauko-Idässä vuosituhansia erilaisten vaivojen hoitoon ja energiaa antamaan. Kiinan, Korean ja Aasian ginsengin (Panax ginseng) sukulaislaji on Amerikan ginseng (Panax quinquefolium). Korean ginseng sisältää enemmän stimuloivia ginsenosidejä, ja Amerikan ginseng enemmän rentouttavia ginsenosidejä. Aasian ginseng soveltuu etenkin henkilöille, joilla on matala verenpaine, jotka liikkuvat paljon, ja jotka uupuvat helposti tai tekevät stressaavaa työtä. Stressin lisäksi käyttöaiheita ovat ylirasitus, keskittymisvaikeudet ja heikentynyt immuunijärjestelmän toiminta.

Rohdoksena ginsengistä käytetään useita vuosia kasvaneet juuret. 100-200 mg, 4% ginsenosidejä sisältävää, standardoitua valmistetta päivässä, yhdessä tai kahdessa osassa annosteltuna, vastaa 2,5-5 g kuivattua rohdosta. Ginsengiä suositellaan käyttämään kolmen viikon jaksoissa ja pitämään tämän jälkeen kahden viikon tauko. Seuraavan kuurin voi aloittaa heti tauon jälkeen. 

Ginsengiä ei saa käyttää yhtäjaksoisesti yli kolmea kuukautta. Pitkässä käytössä ginsengin on havaittu aiheuttavan joillekin iho-oireita, ihon kutiamista, ripulointia, kurkun ärtyisyyttä, ruokahalun heikkenemistä, ärtyisyyttä ja unettomuutta. Araliaceae-suvun kasveille herkät voivat saada allergisia reaktioita. Liian suuret annokset voivat aiheuttaa unettomuutta, masennusta ja hermostollisia häiriöitä. Ginsengillä saattaa olla verenpainetta nostava, sekä estrogeenin kaltaisia vaikutuksia, kuten rintojen turvotusta ja kipeytymistä, kohtuverenvuotoa ja kuukautishäiriöitä. Ginseng-valmisteita ei suositella lapsille ja raskaana oleville tai imettäville naisille, eikä verenohennuslääkkeiden tai verenhyytymistekijöihin vaikuttavien lääkkeiden kanssa. Mielialalääkkeiden käytön yhteydessä ginsengin on havaittu aiheuttavan joillekin päänsärkyä, vapinaa, maniaa ja unettomuutta. Ginseng saattaa vähentää opiaattien kipua lievittävää vaikutusta. Diabeetikoiden tulee käyttää ginsengiä varoen ja keskustella käytön aloittamisesta lääkärin kanssa, sillä ginseng vaikuttaa verensokerin säätelyyn.

Homeopaattiset valmisteet 

Homeopaattiset yhdistelmävalmisteet, kuten Hermo- ja unitipat (R14) ja Vita-C-tonic (R15) ovat stressin hallinnan tueksi soveltuvia valmisteita. Myös homeopaattista gelsemiumia käytetään stressiin ja jännittyneisyyteen. Jos on epävarma sopivasta homeopaattisesta valmisteesta, koulutettu homeopaatti valitsee homeopaattiset lääkeaineet yksilöllisesti haastattelun perusteella vastaanottokäynnillä. 

Lue lisää homeopatiasta.

Kauranverso 

Maitoasteella olevia kauranversoja käytetään rohtona sisäisesti keskittymisvaikeuksiin, hermostolliseen väsymykseen, uupumukseen, stressiin, hermostuneisuuteen, unihäiriöihin ja tupakoinnista vieroittamiseen. Kypsymättömästä kaurasta valmistettua kauranversouutetta käytetään rauhoittamaan ja vahvistamaan hermostoa. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi kauranverson vuoden 2022 rohdoskasviksi. 

Luontaistuotteiden hyödyt stressin hallinnassa
Kauraversot ovat ravitsevia ja herkullisia. Ne sisältävät runsaasti ravinteita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.

Kukkaterapiatipat 

Rescue Remedyä eli aputippoja käytetään ambulansseissa ja ensiapuklinikoilla muun muassa Saksassa ja Englannissa. Ne soveltuvat pelästymiseen, sekä jännittyneisyyden ja järkytyksen tunteeseen. 

Lue lisää kukkaterapiatipoista.

Kärsimyskukka 

Kärsimyskukkaa käytetään edistämään keskittymiskykyä, kohottamaan mielialaa, helpottamaan unentuloa, sekä tuska- ja rauhattomuustiloihin.

Sen vaikutus ei ole huumaava, eikä aiheuta riippuvuutta. Kärsimyskukka on lievästi veren-painetta laskeva. Liian suuret annokset voivat aiheuttaa päänsärkyä. Alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden yhteiskäyttö kärsimyskukkavalmisteiden kanssa voi johtaa tajuttomuuteen. Kärsimyskukkaa ei tule käyttää raskauden aikana, eikä antaa alle 2-vuotiaille lapsille.

Rasvahapot

Rasvahapoista erityisesti omega-3-rasvahappoja tarvitaan muun muassa aivojen, hermoston, ihon, limakalvojen, sydämen ja verisuonten normaaliin toimintaan.

Ruusujuuri

Ruusujuuri on adaptogeeni eli rohdos, joka auttaa kehoa sopeutumaan stressiin, ja jolla on suojaava vaikutus ympäristön aiheuttamia haasteita vastaan. Se auttaa ylläpitämään normaalia fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä stressaavissa tilanteissa.

Ruusujuurta ei suositella raskauden aikana, infektiotaudin akuutin jakson ja kuumeen aikana, allergiaoireissa, reuman akuutissa vaiheessa, verenpainetaudin epätasapainoisessa tilassa, kilpirauhasen toimintahäiriöissä ja kohonneessa verenvuototaipumuksessa. Haitoista verenohennuslääkkeen ja ruusujuuren yhteiskäytössä ei ole raportoitu, mutta ruusujuuren annostukseen on suositeltavaa kiinnittää erityishuomiota. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi ruusujuuren vuoden 2003 rohdoskasviksi.

Luontaistuotteiden hyödyt stressin hallinnassa
Luontaistuotteiden hyödyt stressin hallinnassa 4

Vitamiinit

B-vitamiinit ovat ryhmä vesiliukoisia vitamiineja. Urheilu, pitkään jatkuva stressi, yksipuolinen ruokavalio ja laihduttaminen saattaa lisätä B-vitamiinen tarvetta niiden kulutuksen lisääntymisen seurauksena.

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini, jota ihminen ei pysty itse tuottamaan kuten eläimet. C-vitamiini osallistuu yli 300 toimintoon kehossa. Se on välttämätön koko kehon terveydelle, ja elämä on riippuvainen sen päivittäisestä saannista. C-vitamiini toimii elimistössä antioksidanttina eli suojaa elimistöä (valkuaisaineita, rasvoja, hiilihydraatteja ja DNA:ta) vapaiden radikaalien aiheuttamalta haitalliselta hapettumiselta.

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. D-vitamiinin tarve on normaalia suurempi pohjoisella pallonpuoliskolla talvikuukausina, raskaana olevilla ja imettävillä naisilla, sekä ikääntyneillä.

Stressi ja luontaistuotteiden hyödyt 

Stresaantuneena keho kuluttaa tavallista enemmän tärkeitä ravintoaineita, kuten C- ja B-vitamiineja, selviytyäkseen tilanteesta. Tällöin voi olla hyödyllistä huolehtia riittävästä vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden, sekä rasvahappojen saannista, ja ottaa niitä tarvittaessa ravintolisänä. Myös kasvilääkinnästä, eteerisistä öljyistä, homeopaattisista valmisteista ja kukkaterapiatipoista voi saada apua rentoutumiseen, keskittymiseen, jaksamiseen ja nukkumiseen. Kun kehoa ja mieltä tukee luonnollisin keinoin, stressistä toipuminen voi nopeutua. 

Lähteet 

Erityisvalmisteet Suomessa -julkaisu 2001 

Ravintolisäwiki

Tiia Karhi 

Psykokinesiologi 

Samankaltaiset julkaisut