Eteeristen öljyjen käyttö

Eteeristen öljyjen käyttö

Mitä eteeriset öljyt ovat?

Eteeriset öljyt ovat veteen liukenemattomia, voimakkaasti tuoksuvia, kasveista puristettuja tai höyrytislattuja haihtuvia öljyjä, jotka sisältävät kullekin kasville ominaisia vaikuttavia aineita. 

Eteeristen öljyjen käyttö ja vaikutukset

Frantsilan sivuilla kerrotaan, että ”Ne sopivat sekä koti- että hoitolakäyttöön ennaltaehkäisevänä hyvän olon tuojana, terveyden edistäjänä sekä kauneudenhoidon tukena. Eteeriset öljyt vaikuttavat ihmiseen joko hengityksen tai ihon verenkierron kautta. Ne haihtuvat ilmaan kaasumolekyyleiksi, jotka kulkeutuvat hengitettäessä nenän takana olevien tuhansien tuoksuepiteelisolujen kautta aivojen eri hormonaalisiin keskuksiin.

Eteeriset öljyt viestittävät elimistölle miten reagoida – esim. virkistyäkö vai rentoutua. Niiden ominaisuudet ja käyttöalueet riippuvat niiden kemiallisesta koostumuksesta. Ne voivat mm. lievittää kipua, poistaa nesteitä, elvyttää hormonaalista toimintaa ja verenkiertoa, parantaa ihovaivoja sekä solujen aineenvaihduntaa. Useasti ne ovat myös antiseptisia ja tuhoavat bakteereja sekä viruksia. Niillä saadaan myös myönteistä vaikutusta mielialaan. Eteeristen öljyjen tutkimus maailmalla on hyvin aktiivista ja öljyistä löytyy paljon tieteellistä tutkimusta.” 

Eteerisiä öljyjä on käytetty vuosituhansien ajan tuoksuvina aineina (nykyään diffuuserissa tai tuoksulyhdyssä), sekä hoitavina aineina hyvinvoinnin tukemiseen (ulkoisesti esimerkiksi manteli-, jojoba- tai arganöljyyn sekoitettuna/laimennettuna, tai lisättynä kylpyveteen/jalkakylpyyn, itse tehtyyn luonnonkosmetiikkaan ja -pyykkietikkaan, sekä muihin itse valmistettuihin tuotteisiin).

Synteettisesti valmistetuilla tuoksuvilla öljyillä eli hajusteilla ei ole hoitavia vaikutuksia. Eteeriset öljyt vaikuttavat aina yksilöllisesti ja niiden käyttö kannattaa aloittaa vähitellen, tarvittaessa aromaterapeutin tai muun asiantuntijan ohjauksessa. Aromaterapia on hoitomuoto, jossa käytetään aitoja eteerisiä öljyjä kehon hieronnan yhteydessä.

Eteerisiä öljyjä ei suositella sisäiseen käyttöön niiden voimakkuuden vuoksi. Yliherkät henkilöt voivat saada allergiaoireita joistain eteerisistä öljyistä. Varo eteerisen öljyn joutumista silmiin ja suuhun. Eteerisiä öljyjä ei suositella käytettäväksi raskauden ja imetyksen aikana tai vauvoille, mutta tilapäisellä ja hyvin vähäisellä käytöllä ei tiedetä olevan haittavaikutuksia.

Auringon valolle herkkiä sitruksia ja bergamottia ei tule käyttää iholla auringolle altistuttaessa. Säilytä eteeriset öljyt viileässä ja suojassa auringonvalolta.

Fiksuapteekin valikoimasta löydät Frantsilan 100% aromaterapialaatuiset eteeriset öljyt (Ruusu, neroli, jasmiini ja roomalainen kamomilla ovat 10 % laimennoksia luomu-jojobaöljyyn), diffuuserit, sekä tuoksukukat ja -korut. Eteerinen öljy on aito, kun se on saatu yhdestä kasvilajista, siihen ei ole lisätty mitään kemiallisia jatkeita, eikä sitä ole standardoitu lisäämällä tai poistamalla aineosia. 

Energisoivia eteerisiä öljyjä:
Appelsiini, basilika, greippi, inkivääri, limetti, mustakuusi, mustapippuri, petigrein, piparminttu, rosmariini, sitruuna

Rentouttavia eteerisiä öljyjä: 
Bergamotti, frankinsensi, kardemumma, laventeli, muskatellisalvia, neroli, patsuli, roomalainen kamomilla eli jalosauramo, ylang ylang 

Tasapainottavia eteerisiä öljyjä: 
Ruusu, setri, sypressi

Mielialaa kohottavia eteerisiä öljyjä: 
Jasmiini, mandariini, palmrosa, pelargoni

Puhdistavia eteerisiä öljyjä: 
Eukalyptus, fenkoli, kataja, mänty, sitronella, teepuu eli Tea tree, timjami

Eteeristen öljyjen annostelu 

Hieronta/ihonhoito:
Lisää noin viiteen millilitraan (pikkulusikalliseen) kasviöljyä 1–2 tippaa eteeristä öljyä. Toimii myös parfyymin/hajuveden asemasta. 

Höyryhengitys/kasvojen höyrytys:
Lisää noin kahteen litraan kuumaa vettä 2 tippaa eteeristä öljyä. 

Jalkakylpy:
Lisää noin viiteen litraan vettä luonnon suolaa ja 5 tippaa eteeristä öljyä 

Tuoksulyhty/diffuuseri:
Lisää veden pinnalle 1–4 tippaa eteeristä öljyä 

Saunan henki/löylytipat:
Lisää löylykauhalliseen vettä 1-5 tippaa eteeristä öljyä, huom. ei koskaan suoraan kiuaskiville! 

Pyykkietikka:
Lisää 50 millilitraan väkiviinaetikkaa 5–10 tippaa eteeristä öljyä 

Eteeriset öljyt verkkokaupasta

Tiia Karhi 
Psykokinesiologi, iridologiopiskelija 

Samankaltaiset julkaisut