Tiedätkö jo nattokinaasin terveyshyödyt?

Tiedätkö jo nattokinaasin terveyshyödyt?

Sisällysluettelo

  • Mitä nattokinaasi on? 
  • Nattokinaasin lähteet 
  • Nattokinaasin tarve ja käyttö
  • Nattokinaasin hyödyt

Mitä nattokinaasi on? 

Japanissa fermentoituja, eli hapattamalla valmistettuja, keitettyjä soijapapuja kutsutaan natoksi. Nattoa valmistetaan Japanissa noin miljardi kiloa vuodessa ja sillä on yli 1000 vuoden käyttöhistoria. Naton syöminen tiedetään olevan erittäin terveellistä ja se liitetään yhtenä vaikuttavana tekijänä japanilaisten pitkäikäisyyteen. 

Japanilainen perinneruoka natto sisältää nattokinaasi- nimistä entsyymiä. Nattokinaasi on turvallinen ruokaperäinen entsyymi, jonka käyttöä elimistö säätelee tarpeen mukaan, jolloin se ei toimi liian tehokkaasti. Entsyymiä on tutkittu jo 1960-luvulta lähtien ja japanilainen NSK-SD -entsyymi on hyväksytty eri maissa. Vuonna 2017 nattokinaasi sai uuselintarvikehyväksynnän Euroopan unionilta, jonka mukaan se on turvallinen tuote. Nattokinaasista on tehty 62 tutkimusta, joista 20 on kliinisiä tutkimuksia ihmisillä. Nattokinaasilla on tehty myös solumallitutkimuksia ja eläintutkimuksia. 

Tiedätkö jo nattokinaasin terveyshyödyt?
Nattokinaasi on suosittu ravintolisä sydämen terveyden tukemiseen.

Nattokinaasin lähteet 

Keitettyjen soijapapujen fermentoinnissa eli naton valmistuksessa Bacillus subtilis natto -bakteerin avulla papuihin muodostuu vuorokauden aikana tahmea ja venyvä pinnoite. Tahmea lima sisältää luontaisesti nattokinaasientsyymiä ja K2-vitamiinia. 

Voimakkaan makuista ja erikoisen tuoksuista nattoa on käytetty ravintolisänä kymmeniä vuosia eri puolilla maailmaa. Ravintolisänä nattokinaasia on saatavilla neutraalin makuisina kapseleina, joita myydään terveys- ja luontaistuotekaupoissa, sekä verkkokaupoissa. 

Nattokinaasin tarve ja käyttö 

Nattokinaasia käytetään korkean verenpaineen normalisoimiseen, sekä verenkierron parantamiseen. Sitä suositellaan erityisesti tupakoiville tai huonosta ääreisverenkierrosta kärsiville, sekä kaikille yli 50-vuotiaille pitkäaikaiseen säännölliseen käyttöön. 

Nattokinaasin pitoisuutta kuvataan lyhenteellä FU (fibrinolytic unit), mikä tarkoittaa entsyymien aktiivisuusyksikköä. Nattokinaasientsyymin suositeltu päiväannos 2000 FU (100 mg) vastaa määrää, jonka japanilaiset saavat yhdestä ruoka-annoksesta. 

Nattokinaasi voidaan havaita verenkierrossa heti nauttimisen jälkeen, mutta se imeytyy hitaasti ja pitoisuus verenkierrossa nousee hallitun tasaisesti. Suurimmillaan pitoisuus on noin 13 tuntia annoksen syömisen jälkeen. Tämän vuoksi yksi annos päivässä riittää. 

Nattokinaasia ei suositella verta ohentavan lääkityksen kanssa, sillä verenohennuslääkkeen vaikutus saattaa voimistua liiaksi yhteiskäytön seurauksena. Nattokinaasi ei itsessään aiheuta verenvuototaipumusta. 

Nattokinaasin hyödyt

Nattokinaasin on havaittu tehostavan veren virtausta, normalisoivan korkeaa verenpainetta, vähentävän punasolujen kasautumista ja haitallisten verihyytymien syntymistä, sekä hajottavan fibriiniä eli veren hyytymiseen osallistuvaa proteiinia häiritsemättä esimerkiksi haavojen luonnollista parantumista.

Lähteet

Aito ketjun blogi

Biomedin tuotesivu

Biomedin asiantuntijateksti

Tiia Karhi 

Psykokinesiologi

Samankaltaiset julkaisut