Magnesiumin ABC - Magnesiumin lähteet, Magnesiumin puute
|

Magnesiumin ABC – Magnesiumin lähteet, Magnesiumin puute

Magnesium on yksi tärkeimmistä kivennäisaineista kehossa. Sitä on noin 25 grammaa, josta 99% on solujen sisällä, pääasiassa luustossa ja hampaissa, ja 1% kehon nesteissä. Magnesium osallistuu yli 300  biokemialliseen reaktioon elimistössä.

Magnesiumin hyödyt ja tarve

Magnesium on hyvin toimivan kehon merkittävä mineraali. Magnesiumia tarvitaan energiaa vaativissa elintoiminnoissa, aineenvaihduntaprosesseissa, lihasten supistumisessa, hermoston ja sydämen toiminnassa, verenkierrossa, luustossa ja solujen uudistumisessa. Paljon liikkuvilla, runsaan ja pitkään jatkuneen alkoholin käytön ja nesteenpoistolääkityksen seurauksena, sekä joillain diabeetikoilla magnesiumin tarve on normaalia suurempi.

Magnesium-ravintolisä

Magnesiumia myydään kelaattimuotoisena eli aminohappoon sidottuna, sekä muun muassa magnesiumhydroksidina ja magnesiumoksidina, jotka ovat suolimassaa löysyttäviä magnesiumin muotoja. Magnesiummalaatti on omenahappoon sidottu, magnesiumsitraatti on sitruunahappoon sidottu, magnesiumtauraatti on tauriini-aminohappoon sidottu ja magnesiumglysinaatti on glysiini-aminohappoon sidottu magnesiumin muoto. Magnesiumkarbonaatti on magnesiumin ja karbonaatti-ionien yhdiste.

Eri magnesiummuodot toimivat kehossa eri entsyymireaktioissa ja ne ovat molekyylikooltaan eri kokoisia, jonka vuoksi tietty määrä magnesiumjauhetta, yksi magnesiumtabletti tai yksi magnesiumkapseli voi sisältää magnesiumia milligrammoina eri määrän magnesiumin muodoista riippuen.

Esimerkiksi magnesiumtabletti voi sisältää 360-370 mg magnesiumoksidia ja taas magnesiummalaattia, -tauraattia ja -glysinaattia sisältäviä kapseleita voidaan tarvita neljä, sillä yksi 360-370 mg magnesiumin eri muotoja sisältävä kapseli olisi liian iso nieltäväksi.

Ihmiselle parhaasta magnesiumin muodosta on erilaisia näkemyksiä, sillä imeytymisessä on eroja riippuen magnesiumin muodosta, sekä mahan happamuudesta ja muiden ravintolisänä otettavien mineraalien muodoista ja ottoajankohdista.

magnesiumtuotteet
Magnesium- tuotteita löydät meiltä Fiksuapteekista suihkeena, voiteena, hiutaleena, tablettina sekä kapselina.

Magnesiumsuihke, -voide, -hiutaleet, -tabletti ja -kapseli

Tämänhetkisen tiedon mukaan olisi hyvä käyttää eri muotoja sisältävää magnesiumravintolisää sisäisesti, sekä tarvittaessa myös ulkoisesti ihon kautta imeytyvää magnesiumhydroksidisuihketta tai -voidetta. Katso tästä Fiksuvitan Magnesium 4!

Sisäisesti otettavaa magnesiumhydroksidia ja magnesiumoksidia käytetään ulostemassan pehmittämiseen. Magnesiumkloridihiutaleilla voidaan tehdä rentouttavia jalkakylpyjä. Epsomsuola eli karvassuola on magnesiumsulfaattia ja sitä käytetään jalkakylvyissä, ihon kuorinnassa, sekä Hulda Clarkin maksanpuhdistuskuurissa.

Magnesiumin ottaminen illalla

Magnesium-ravintolisä otetaan rentouttavan vaikutuksen vuoksi iltaisin, kuten muut mineraalit, tai 1-3 kertaa päivässä, pakkauksen ohjeen mukaan, mieluiten tyhjään mahaan, sillä magnesium tarvitsee imeytymiseen happaman ympäristön.

Magnesium ja raskaus

Magnesiumin tarve on normaalia suurempi raskaana olevilla ja imettävillä naisilla.

Magnesium, sallitut terveysväitteet

  • Magnesium auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • Magnesium edistää elektrolyyttitasapainoa
  • Magnesium edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • Magnesium edistää hermoston normaalia toimintaa
  • Magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa
  • Magnesium edistää normaalia proteiinisynteesiä
  • Magnesium edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • Magnesium edistää luuston pysymistä normaalina
  • Magnesium edistää hampaiden pysymistä normaaleina
  • Magnesium osallistuu solujen jakautumisprosessiin
magnesium-ravinnosta
Syö terveellisesti ja monipuolisesti. Magnesiumia saat erityisesti vihreistä lehtivihanneksista, kahvista, kaakaosta ja tummasta suklaasta, pähkinöistä sekä soijasta.

Magnesiumin lähteet

Magnesiumin lähteitä ovat banaani, kaakao, kahvi, tumma suklaa, täysjyvävilja, pähkinät, palkokasvit, lehtikaali, vihannekset ja soija.

Magnesiumin saantisuositus

Päivittäinen saantisuositus magnesiumille on aikuisille 310–420 mg. Miehillä ja paljon urheilevilla magnesiumin tarve on hieman naisten ja vähän liikkuvien tarvetta suurempi.

Magnesiumin puute

Magnesiumin puutosoireita ovat lihaskrampit/suonenvedot, väsymys, fyysisen suorituskyvyn ja kehon vastustuskyvyn aleneminen, energia-aineenvaihdunnassa tärkeiden entsyymien toiminnan heikentyminen, vapaiden radikaalien aiheuttamat vauriot kehossa, oksentelu, unettomuus, vapina ja kouristelu.

Magnesiumin yliannostus

Magnesiumin liiallinen saanti voi häiritä ja vaikuttaa muiden mineraalien imeytymiseen ja toimintaan

Tiia Karhi
Psykokinesiologi, iridologiopiskelija

Samankaltaiset julkaisut