B-vitamiinien ABC
|

B-vitamiinien ABC

B-vitamiinien ryhmä

B-vitamiinit ovat ryhmä vesiliukoisia vitamiineja, jotka poistuvat kehosta munuaisten kautta virtsan mukana. Ainoastaan B12-vitamiini pystyy varasatoitumaan kehoon. Kahdeksaa B-ryhmän vitamiinia, jotka ovat tiamiini, riboflaviini, niasiini, pantoteenihappo, pyridoksiini, biotiini, folaatti ja kobalamiini, tulisi saada päivittäin. B-vitamiinit toimivat yhteistyössä ryhmään kuuluvien muiden B-vitamiinien kanssa, minkä vuoksi yhden B-vitamiinin puutos tai liikasaanti voi vaikuttaa muiden B-ryhmän vitamiinien määriin ja toimintaan.

B-vitamiinit osallistuvat muun muassa kehon solutuotantoon, entsyymijärjestelmiin, energia-aineenvaihduntaan, sekä hermosolujen muodostumiseen ja hermoston toimintaan. Siten B-vitamiinit vaikuttavat hiusten, ihon ja kynsien hyvinvointiin, sydän- ja verisuoniterveyteen, luustoon, aivo- ja lihastoimintoihin, jaksamiseen ja mielialaan.

B-vitamiinien ryhmät
B-vitamiinit ovat ryhmä vesiliukoisia vitamiineja, jotka poistuvat kehosta munuaisten kautta virtsan mukana.

Hermoston avulla ihminen kykenee aistimaan näön ja kuulon, sekä haju-, maku-, tunto- ja liike-/tasapainoaistin kautta maailmaa. Ilman B-vitamiineja ja muita hermoston tarvitsemia ravintoaineita hermosto ei toimisi hyvin, jolloin kehonosien liikuttaminen, katsominen, kuunteleminen, haistaminen, maistaminen, tunteminen ja koskettaminen olisi haastavaa tai jopa mahdotonta.

B-vitamiinien tarve ja imeytyminen

B1-vitamiini/tiamiini on hermoston toiminnalle tärkeä vesiliukoinen vitamiini, joka osallistuu energian tuotantoon tarvittavan glukoosin valmistukseen hiilihydraateista. Diabetestä sairastavat erittävät virtsaan B1-vitamiinia muita ihmisiä nopeammin, joten heillä, sekä raskaana olevilla ja imettävillä naisilla tämän vitamiinin tarve on normaalia suurempi. Lisäksi alkoholismia sairastavilla saattaa ilmentyä B1-vitamiinin puutosta.

B2-vitamiini/riboflaviini on solujen hapetusreaktioissa tarvittava vesiliukoinen vitamiini, joka toimii apuaineena hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihdunnassa. Proteiinisynteesi tarvitsee toimiakseen riittävästi B2-vitamiinia. Hiilihydraattien/sokereiden, rasvojen tai proteiinien aineenvaihdunnan häiriintyminen voi aiheuttaa B2-vitamiinin puutosta. B2-vitamiinin puutos saattaa heikentää elimistön raudan käsittelykykyä. Raskaana olevilla tämän vitamiinin tarve on normaalia suurempi.

B3-vitamiini/niasiini on yhteisnimitys nikotiiniamidille ja nikotiinihapolle. Niasiiniamidi on niasiinin aktiivinen muoto. Vesiliukoista B3-vitamiinia tarvitaan koentsyyminä hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien hajottamisessa. Se toimii yhdessä aivojen välittäjäaineiden kanssa ja yhdessä inositolin kanssa käytettynä sillä hoidetaan masennusta. B3-vitamiini laajentaa pintaverisuonia ja voi vaikuttaa kolesterolia alentavasti, sekä verensokeria tasaavasti.

B4-vitamiini/koliini on rasvaliukoinen vitamiinin kaltainen yhdiste, jota on kaikkien kudosten kalvojen fosfolipideissä. Koliini osallistuu rasvojen ja kolesterolin aineenvaihduntaan, ja se toimii sekä solujen välisessä viestinnässä että solukalvojen rakenteissa. Kaikki luonnon rasvat sisältävät jonkin verran koliinia fosfatidyylikoliinin muodossa.

B5-vitamiini/pantoteenihappo on kilpirauhasen ja lisämunuaisten toiminnalle tärkeä vesiliukoinen vitamiini. Se osallistuu tiettyjen hormonien, hermostoa säätelevien aineiden ja rasvahappojen valmistukseen, sekä koentsyyminä riboflaviinin toimintaan ja energian muodostamiseen hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista. B5-vitamiinia käytetään muun muassa stressin lievittämiseen yhtenä ravintoaineena. Stressi, imeytymishäiriöt, raskaus, imetys, laihduttaminen, ehkäisypillereiden käyttö ja epäterveelliset elintavat lisäävät B-vitamiinien, erityisesti B5-vitamiinin tarvetta.

B-vitamiinien tarve ja imeytyminen
B5-vitamiinia käytetään muun muassa stressin lievittämiseen yhtenä ravintoaineena.

B6-vitamiini/pyridoksiini on vesiliukoinen vitamiini, jota tarvitaan aminohappojen pilkkomisessa ja niiden muuttamisessa välittäjäaineiksi. P-5-P eli pyridoksaali-5-fosfaatti on B6-vitamiinin aktiivinen muoto. Raskaana olevilla, imettävillä naisilla, urheillessa, sairauksien aikana, toipilaana ja epäterveellisten elämäntapojen seurauksena tämän vitamiinin tarve on normaalia suurempi.

B7-vitamiini/biotiini/H-vitamiini on energia-aineenvaihdunnalle, hiuksille, kynsille, luustolle, iholle ja limakalvoille tärkeä vesiliukoinen vitamiini. Biotiini osallistuu luustossa verkostoproteiinien muokkaamiseen kalsiumin kiinnittymisen mahdollistamaan muotoon ja luun muodostukseen. Se vahvistaa kynnen keratiinia, edistää limakalvojen, ihon, kynsien ja hiusten kuntoa, voi estää hiustenlähtöä, vaikuttaa moniin entsyymeihin, osallistuu rikin kuljetukseen, sekä rasvojen, erityisesti EPA-rasvahapposynteesiin, ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan, tehostaa kromipikolinaatin vaikutusta verensokerin säätelyssä, sekä on osa isoleusiinin ja leusiinin hyödyntämistä kehossa.

Suoliston mikrobit tuottavat osan päivittäisestä biotiinin tarpeesta. Biotiinin tarve on normaalia suurempi raskaana olevilla ja imettävillä naisilla, paljon urheilevilla, yli 60-vuotiailla henkilöillä, leikkauspotilailla toipilasvaiheessa, antibioottia käyttävillä, henkilöillä, joiden mahalaukku on osittain tai kokonaan poistettu, suolitulehduspotilailla, Chronin tautia sairastavilla henkilöillä ja henkilöillä, jotka syövät säännöllisesti raakoja kananmunia. Raa’an kananmunan valkuaisen sisältämä avidiini-proteiini sitoo biotiinia estäen tämän imeytymisen.

Inositoli eli myo-inositoli on vesiliukoinen vitamiinin kaltainen, B-ryhmän vitamiineihin kuuluva yhdiste, jota elimistö muodostaa munuaisissa glukoosista ja joka toimii koliinin tavoin. Elimistö valmistaa inositolista ja koliinista yhdessä lesitiiniä. Riittävä inositolin saanti on tärkeää monille kehon toiminnoille, kuten metylaatioprosessille. Inositolia tarvitaan solukalvoilla, solujen välisessä viestinnässä, hermostossa, munuaisissa, eikosanoidien eli monityydyttymättömien rasvahappojen synteesissä, aivoissa, sekä aivojen välittäjäaineiden kuten serotoniinin ja asetyylikoliinin toiminnassa.

Välittäjäaineiden kautta inositolilla on vaikutusta muun muassa mielialaan. Myo-inositolia käytetään folaatin kanssa, erillään sokerista, raskauden alkamiseksi monirakkulaisista munasarjoista huolimatta.

B9-vitamiini/folaatti on vesiliukoinen vitamiini, jonka suoloja, folaatteja, on ravinnossa. Foolihappo on B9-vitamiinin synteettinen muoto ja (6S)-5-MTHP eli metyylitetrahydrofolaatti on B9-vitamiinin aktiivinen muoto. Suoliston mikrobit tuottavat pienen määrän folaattia päivittäisestä tarpeesta. B12-vitamiinin puutos saattaa heikentää folaatin imeytymistä. Folaatti on välttämätön punasolumuodostuksessa, sekä tärkeä hemoglobiinin osan hemin muodostuksessa.

Solun jakautumisen aikana folaatti osallistuu proteiinien, hiilihydraattien ja nukleiinihappojen synteesiin ja aineenvaihduntaan. Folaatti toimii yhteistyössä B12- ja C-vitamiinin kanssa proteiinien hyväksikäytössä, sekä rikkiaineenvaihduntatuotteen homokysteiinin, joka on liian suurena määränä haitallinen, vastavaikuttajana. Veren kohonneen homokysteiinipitoisuuden on havaittu olevan sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Folaattilisä saattaa edistää valtimoiden sisäseinämän endoteelin toimintaa, mikä taas voi yhtenä tekijänä vähentää ateroskleroosin eli valtimonkovettumataudin ja aivohalvauksen riskiä.

Folaatin tarve on normaalia suurempi raskaana olevilla ja imettävillä naisilla, sekä kudosvaurioiden kuten palovammojen seurauksena. Folaattia tarvitaan sikiön hermostoputken kehittymiseen. Synteettinen foolihappo on haitallista kehon metylaatiotoiminnalle ja sen käyttö sulkee folaattireseptorin. Pakkausmerkinnöissä pitää lukea foolihappo ja lisäksi on tärkeää varmistaa, että pakkauksessa lukee myös folaatti ja B9-vitamiini on aktiivisessa metyylifolaattimuodossa.

PABA eli para-aminobentsoehappo ei ole vitamiini, vaikka se luokitellaan B-vitamiiniryhmään, vaan bentsoehapon johdannainen, vesiliukoinen ja luonnollinen B9-vitamiinin/folaatin osa. PABA:a tarvitaan ihosolujen normaaliin tuotantoon, koentsyyminä proteiinien hajotuksessa ja hyväksikäytössä, sekä punasolujen muodostuksessa. PABA osallistuu folaatin tuotantoon suolistobakteerien avulla. Se toimii antioksidanttina, joka neutraloi vapaita radikaaleja ja estää ihoon ja soluihin kohdistuvia ultraviolettisäteilyn haitallisia vaikutuksia.

B12-vitamiini/kobalamiini on kobolttia sisältävä vesiliukoinen vitamiini, jonka aktiivisia muotoja ovat metyylikobalamiini ja adenosyylikobalamiini. Syanokobalamiini on B12-vitamiinin synteettinen muoto. Geeniperimästä johtuen syanokobalamiini ei kaikilla muutu aktiiviseen kehon metylaatioprosessissa tarvittavaan metyylikobalamiinimuotoon.

B12-vitamiinia tarvitaan valko- ja punasolujen muodostukseen, luuytimen kantasolujen, hermosolujen ja suoliston solujen kasvuun ja erikoistumiseen, hermoston toimintaan, haaraketjuisten aminohappojen aineenvaihduntaan, sekä folaatin valmistamiseen. B12-vitamiini osallistuu sekä hermoston toimintaan että psykologisiin toimintoihin.

B12-vitamiinia saa vain eläinperäisistä lähteistä, joten erityisesti kasvissyöjille ja vegaaneille suositellaan B12-ravintolisän säännöllistä käyttöä. Lisäksi B12-vitamiinin tarve on normaalia suurempi raskaana olevilla ja imettävillä naisilla, iäkkäillä, keliaakikoilla, henkilöillä, joilla on imeytymisongelma, laihduttavilla henkilöillä, sekä epäterveellisten elintapojen, alkoholin runsaan käytön ja tieyttyjen lääkkeiden käytön seurauksena. Päivittäinen B12-vitamiinin tarve puutostilassa saattaa olla jopa 1000 µg/vrk.

Urheilu, pitkään jatkuva stressi, yksipuolinen ruokavalio ja laihduttaminen saattaa lisätä B-vitamiinien tarvetta niiden kulutuksen lisääntymisen seurauksena. Turvallisen saannin yläraja (UL-arvo) on annettu niasiinille, pyridoksiinille ja foolihapolle, ja se kertoo, kuinka paljon vitamiinia tai kivennäisainetta voidaan kokonaisuudessaan nauttia päivittäin ilman turvallisuusriskiä. Suoliston kunto vaikuttaa B-vitamiinien ja muiden ravintoaineiden imeytymiseen.

B-vitamiinien puutteen tutkiminen ja korjaaminen

B-vitamiinien puute voidaan selvittää otattamalla verinäyte laboratoriossa, esimerkiksi SelexLabilla ilman lääkärin lähetettä. Vitamiineja voidaan tutkia koko verestä, punasolusta tai veren osista seerumista ja plasmasta. Kullekin mitattavalle vitamiinille on asetettu verikoeviitearvo, joka esimerkiksi seerumin B12-vitamiinille on 650-800 pmol/l ja aktiiviselle B12TC-muodolle laboratoriosta riippuen joko yli 35 tai yli 128 pmol/l.

Viitearvo ei välttämättä kerro, että esimerkiksi tiettyä vitamiinia on kehossa riittävästi ollakseen terve, ja että se imeytyy ja toimii hyvin, ja siksi muun muassa SelexLab ilmoittaa tavoitearvon. Tavoitearvo on viiteväli, joka kertoo esimerkiksi mitatun vitamiinin sopivasta määrästä terveellä henkilöllä.

Silloin, kun ei itse tiedä, mitä mittauksia kannattaisi tehdä, sekä tarvitsee apua labratulosten tulkintaan ja hyvinvoinnin tueksi, on hyvä varata konsultaatioaika alan asiantuntijalle saadakseen yksilölliset elämäntapaohjeet, sekä suositus, mitä vitamiinia tai ravintolisää ottaa milloinkin, kuinka pitkään ja millaisella annostuksella. Funktionaalisen ja integratiivisen lääketieteen ammatinharjoittajat huomioivat ihmisen psykofyysisenä kokonaisuutena.

Ravintolisien avulla, ruokavalio ja elintavat huomioiden, on mahdollista ehkäistä ravintoaineiden puutostiloja, sekä nostaa ja ylläpitää terveyttä ylläpitävien vitamiinien määrää kehossa. Yleissuositus vitamiinien ottoajankohdasta on ottaa ne aamulla.

B-vitamiinit, sallitut terveysväitteet

  • Tiamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • Tiamiini edistää hermoston normaalia toimintaa
  • Tiamiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • Tiamiini edistää sydämen normaalia toimintaa
  • Riboflaviini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • Riboflaviini edistää hermoston normaalia toimintaa
  • Riboflaviini edistää limakalvojen pysymistä normaaleina
  • Riboflaviini edistää punaisten verisolujen pysymistä normaaleina
  • Riboflaviini edistää ihon pysymistä normaalina
  • Riboflaviini edistää näön pysymistä normaalina
  • Riboflaviini edistää raudan normaalia aineenvaihduntaa
  • Riboflaviini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä
  • Riboflaviini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • Niasiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • Niasiini edistää hermoston normaalia toimintaa
  • Niasiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • Niasiini edistää limakalvojen pysymistä normaaleina
  • Niasiini edistää ihon pysymistä normaalina
  • Niasiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • Koliini edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
  • Koliini edistää normaalia rasva-aineenvaihduntaa
  • Koliini edistää maksan toiminnan pysymistä normaalina
  • Pantoteenihappo edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • Pantoteenihappo edistää steroidihormonien, D-vitamiinin ja joidenkin hermovälittäjäaineiden normaalia synteesiä ja aineenvaihduntaa
  • Pantoteenihappo auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • Pantoteenihappo edistää normaalia henkistä suorituskykyä
  • B6-vitamiini edistää normaalia kysteiinin synteesiä
  • B6-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • B6-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa
  • B6-vitamiini edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
  • B6-vitamiini edistää normaalia proteiini- ja glykogeeniaineenvaihduntaa
  • B6-vitamiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • B6-vitamiini edistää normaalia veren punasolujen muodostumista
  • B6-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • B6-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • B6-vitamiini edistää hormonitoiminnan säätelyä
  • Biotiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • Biotiini edistää hermoston normaalia toimintaa
  • Biotiini edistää normaalia makroravintoaineiden aineenvaihduntaa
  • Biotiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • Biotiini edistää hiusten pysymistä normaaleina
  • Biotiini edistää limakalvojen pysymistä normaaleina
  • Biotiini edistää ihon pysymistä normaalina
  • Folaatti edistää raskauden aikaista kudosten kasvua
  • Folaatti edistää normaalia aminohapposynteesiä
  • Folaatti edistää normaalia veren muodostumista
  • Folaatti edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
  • Folaatti edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • Folaatti edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • Folaatti auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • Folaatti osallistuu solujen jakautumisprosessiin
  • B12-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • B12-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa
  • B12-vitamiini edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
  • B12-vitamiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • B12-vitamiini edistää normaalia veren punasolujen muodostumista
  • B12-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • B12-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • B12-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin

B-vitamiinien lähteet

  • B1-vitamiinin/tiamiinin lähteitä ovat sienet, sian liha, sisäelimet ja viljojen kuoriosa.
  • B2-vitamiinin/riboflaviinin lähteitä ovat liha, kala, sisäelimet, maitotuotteet, parsakaali, pavut, pinaatti ja viljat.
  • B3-vitamiinin/niasiinin lähteitä ovat kananmuna, liha, maito, pähkinät ja vilja.
  • Koliinin lähteitä ovat kananmunan keltuainen, naudan maksa, luonnon rasvat (eläinrasvat ja kasviöljyt) ja vehnänalkio.
  • B5-vitamiinin/pantoteenihapon lähteitä ovat hiiva, juusto, kanamunan keltuainen, kokojyvävilja, liha, palkokasvit, sisäelimet ja vihannekset.
  • B6-vitamiinin/pyridoksiinin lähteitä ovat hiiva, kala, kananmunan keltuainen, liha, maito, sisäelimet ja täysjyvävilja.
  • Biotiinin lähteitä ovat hiiva, kukkakaali, liha, maksa, munankeltuainen, munuaiset, rasvainen kala, soijajauho ja viljat.
  • Inositolin lähteitä ovat auringonkukka- ja soijalesitiini, lehmän maito, pähkinät, pavut, siemenet, sitrushedelmät, vihreät vihannekset, viljat ja äidinmaito.
  • B9-vitamiinin/folaatin lähteitä ovat hiiva, hedelmät, marjat, tuoreet kasvikset, pavut, parsakaali, lehtivihannekset, okra, sienet, liha ja sisäelimet.
  • B12-vitamiinia/kobalamiinia saa ravinnosta vain eläinkunnan tuotteista ja sen lähteitä ovat kananmuna, liha, maitotuotteet, rasvaiset kalat, erityisesti sardiini, valkoinen kala, sekä sisäelimistä maksa ja munuaiset.

B-vitamiinien saantisuositus

  • Päivittäisen saannin vertailuarvo tiamiinille on aikuisille 1,1 mg
  • Päivittäisen saannin vertailuarvo riboflaviinille on aikuisille 1,4 mg
  • Päivittäisen saannin vertailuarvo niasiinille on aikuisille 16 mg
  • Päivittäisen saannin vertailuarvo pantoteenihapolle on aikuisille 6 mg
  • Päivittäisen saannin vertailuarvo pyridoksiinille on aikuisille 1,4 mg
  • Päivittäisen saannin vertailuarvo biotiinille on aikuisille 50 µg
  • Päivittäisen saannin vertailuarvo folaatille on aikuisille 200 µg
  • Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan 500 µg/vrk
  • Päivittäisen saannin vertailuarvo B12-vitamiinille on aikuisille 2,5 µg

Päivittäisen saannin vertailuarvoa koliinille ja inositolille ei ole asetettu

B-vitamiinien puutos

B-vitamiinit vaikuttavat erityisesti hermoston toimintaan, jolloin B-vitamiinien puutos voi aiheuttaa sekä neurologisia että psykologisia oireita, kuten raajojen puutumista, tunnottomuutta, kramppeja, muisti- ja keskittymishäiriöitä tai aistiyliherkkyyttä.

B-vitamiinin puutos ja muisti
B-vitamiinit vaikuttavat erityisesti hermoston toimintaan.

B1-vitamiinin/tiamiinin puutosoireita ovat väsymys, ärtyneisyys, hermostuneisuus, heikko keskittymiskyky, sekavat mielentilat, ahdistus, apatia, masennus, muistamattomuus, meluherkkyys, päänsärky, tunnottomuus, pistely tai polte käsivarsissa ja raajoissa, kävelyhäiriöt, hermosärky ja -vauriot, alhainen verenpaine, sydämentykytys, ruokahaluttomuus, painon lasku ja ummetus.

B2-vitamiinin/riboflaviinin puutosoireita ovat kudosten tulehdusherkkyys, iho-oireilu, suun limakalvon ongelmat ja tulehdukset, suupielten halkeilu, kielen kirvely, limakalvojen herkkyys, kynsinauhojen kuivuminen, heikentynyt hämäränäkö ja valoherkkyys.

B3-vitamiinin/niasiinin puutosoireita ovat ihottuma, ihotulehdus, aristava suu, punainen kielen kärki, ilmavaivat, ripuli, aineenvaihdunnan hidastuminen, päänsärky, väsymys, unettomuus, yliaktiivisuus, epäluuloisuus, sekavamielisyys, ärtyisyys, pelokkuus ja masennus.

Koliinin puutoksen seurauksena voi kehittyä maksakirroosi ja verenpaine saattaa kohota. Katso tästä Fiksuapteekin inositoli ja koliini tuotteet.

B5-vitamiinin/pantoteenihapon puutosoireita ovat alhainen verenpaine, lisämunuaisten uupumus, väsymys, unihäiriöt, ärtyisyys, jalkojen polte, puutuminen, tuntoharhat, lihaskouristukset, toistuva hengitysteiden sairaus, pahoinvointi ja ummetus.

B6-vitamiinin/pyridoksiinin puutosoireita ovat aamupahoinvointi, oksentelu, kouristukset, painon lasku, anemia, kuukautisia edeltävä oireyhtymä (pms-oireet), veden kerääntyminen, tunnottomuus tai krampit raajoissa, hermoston uupumus, unettomuus, ahdistuneisuus, hermostuneisuus, masennus, ärtyisyys, hilseilevä ihottuma nenän, silmien ja suun ympärillä, limakalvomuutokset suussa, halkeilevat suupielet ja kielitulehdus. Usein B6-vitamiinin puutostilan lisäksi myös muissa B-ryhmän vitamiineissa on puutosta.

Biotiinin puutosoireita ovat iho-ongelmat, kuten ihottuma, kuiva iho, ihon hilseily, ihon kutina, akne, psoriasis tai ihokeliakia, hiusten ja hiuspohjan ongelmat, kuten hiustenlähtö, pälvikaljuus, hauraat tai kiillottomat hiukset ja kuiva tai kutiseva hiuspohja, kynsien ongelmat, kuten liuskoittuvat tai halkeilevat kynnet, lihaskivut, hermoston toiminnan häiriöt, väsymys, vastustuskyvyn alentuminen (muun muassa hiivasienitulehduksia vastaan), pahoinvointi, ruokahaluttomuus, maksan rasvoittuminen ja korkeat verensokeriarvot.

Inositolin puutosoireita ovat masennus ja paniikkihäiriö.

B9-vitamiinin/folaatin puutosoireita ovat makrosyyttinen anemia, hermosto-oireet, heikentynyt ravintoaineiden imeytyminen ja immuunipuolustus, hidastunut kasvu, ihomuutokset, lihasheikkous, sekä sikiön hermostoputken synnynnäinen epämuodostuma tai sulkeutumishäiriö (spina bifida) raskausaikana.

B12-vitamiinin/kobalamiinin puutosoireita ovat anemia, apatia, hengenahdistus, hermoston ja limakalvojen ongelmat, huono muisti, heikko keskittymiskyky, heikot refleksit, raajojen tunnottomuus, sekavuus, vainoharhaisuus ja väsymys. B12-vitamiinin puutos voi vaikuttaa yhtenä tekijänä muistin heikentymiseen. Koska B12-vitamiini varastoituu elimistöön, puutosoireita ilmenee yleensä vasta B12-vitamiinivarastojen tyhjennyttyä.

B-vitamiinien yliannostus

Vaikka B-vitamiinit ovat vesiliukoisia ja poistuvat kehon nestekierron kautta, on hyvä noudattaa pakkauksen, lääkärin tai terapeutin antamaa ohjetta.

  • B1-vitamiinin/tiamiinin liikasaannin oireita ovat kouristukset ja sydämen rytmihäiriöt.
  • B3-vitamiinin/niasiinin liikasaanti kuormittaa ihoa ja maksaa. Saannin ylärajan arvo on 12,5 mg/painokilo.
  • B5-vitamiinin/pantoteenihapon liikasaannin oireita ovat ripuli ja turvotus.
  • B6-vitamiinin/pyridoksiinin liikasaannin oireita ovat muistihäiriöt, kömpelyys ja tuntohäiriöt.
  • 1000 µg/vrk pidetään folaatin saannin turvallisena ylärajana. B9-vitamiinin/folaatin liikasaannin oireita on pahoinvointi. Folaatin liikasaanti voi vaikuttaa muiden B-ryhmän vitamiinien määriin ja toimintaan, ja erityisesti B12-vitamiinin mahdollinen puutos voi jäädä huomaamatta. Lisäksi sinkin imeytyminen saattaa vähentyä folaatin liikasaannin seurauksena.
  • B12-vitamiinin/kobalamiinin liikasaannin oireita ovat hermostuneisuus, ihottumat, närästys, pistely, puutuminen ja uniongelmat. Liikasaannin oireet johtuvat useinmiten vitamiinipistoshoidon liian suuresta annoksesta.

Haittavaikutuksia ei ole tiedossa suurellakaan B2-vitamiinin/riboflaviinin, koliinin, biotiinin ja inositolin saannilla.

Tiia Karhi
Psykokinesiologi, iridologiopiskelija

Samankaltaiset julkaisut