Miten tyrnin säännöllinen syöminen edistää terveyttä
Oranssi, hapan tyrnimarja
Tyrni (Hippophaë rhamnoides, Elaeagnaceae) on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkain, jonka energiapitoisuus on suurempi kuin muilla marjoilla (57 kcal / 100 g). Tyrnipensasta käytetään monipuolisesti fytoterapiassa ja siitä voidaan hyödyntää lehdet, kuori, siemenet ja erityisesti marjat. Vaikuttavia aineita ovat C-, E-, B- ja K-vitamiinit, omenahapot, flavonoidit (kemferoli, isoramnetiini ja kversetiini), karetenoidit, manniitti, öljy (rasvahapot, pääasiassa linolihappo) ja futosteroli. Marjoissa on kumariinia ja oksi-kumariinia, sekä kuoressa hippofeiiniä. Tyrni sisältää runsaasti myös ravintokuitua. Flavonolit ja proantosyanidiinit ovat tyrnin sisältämiä polyfenoleja. Tyrnin hapan maku tulee omenahaposta.
Tyrnipensaat ovat tiheitä ja piikikkäitä, joten marjojen keruu on hankalaa. Luonnonvaraisen tyrnin marjat ovat kypsiä ja irtoavat helposti kannastaan lokakuussa ensimmäisten pakkasten jälkeen. Marjat poimitaan käsin tai alustalta, johon ne putoavat, kun oksia kopauttaa kepillä. Tyrnipensaan oksien katkominen tai musertaminen marjojen poimimiseksi on kiellettyä.
Marjoja voi nauttia sellaisenaan, tai esimerkiksi puuron, jugurtin, viilin, smoothien tai myslin joukossa. Marjoja voi pakastaa ja kuivattaa, tai valmistaa soseeksi, mehuksi ja hilloksi. Elintarviketeollisuus valmistaa tyrnistä marjajauheita, -rouheita, soseita, hilloja ja mehuja. Tyrniä käytetään myös kosmetiikassa. Tyrniöljyä ja tyrniöljykapseleita myydään terveys- ja luontaistuotekaupoissa. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi vuoden 2005 rohdoskasviksi tyrnin.

Kuituja suolistolle
Tyrnin sisältämän kuidun vuoksi tyrniä käytetään suoliston normaalin toiminnan edistämiseen, sekä sisältämänsä tyrniöljyn johdosta myös ruoansulatuselimistön vaurioiden hoitoon. Hyvin toimiva ruuansulatuselimistö kykenee ottamaan talteen tarvitsemansa ravintoaineet ja poistamaan tarpeettoman ruokamassan ulosteena.
Rasvahappoja iholle ja limakalvoille
Tyrni vaikuttaa limakalvoja supistavasti. Se tukee muun muassa rasva-aineenvaihduntaa, sekä ihon ja limakalvojen hyvinvointia. Terve, ehjä iho ja limakalvot ovat tärkeitä muun muassa immuunipuolustukselle. Limakalvoja on silmissä, nenässä, suussa, mahassa, suolistossa ja emättimessä. Sisäisesti käytettynä tyrniöljy sopii vatsa- ja pohjukaissuolihaavan hoitoon.
Tyrniöljyä voidaan käyttää suun kuivumisen estämiseksi, jolloin koko suun alue voidellaan ruokalusikallisella tyrniöljyä ennen nukkumaan menoa. Kurkun karheuteen voidaan kurlata kurkussa minuutin ajan noin ruokalusikallinen tyrniöljyä, jonka jälkeen öljy nielaistaan. Lisäksi tyrniöljyä käytetään sisäisesti normaalien kolesterolitasojen edistämiseen.
Ulkoisesti tyrniöljyä käytetään erilaisten haavojen hoitoon ja kuiville ihoalueille, sekä auringon polttamalle iholle. Levottomien jalkojen hoitoon voi kokeilla jalkoihin, varpaista lantion, hierottavaa seosta, johon sekoitetaan 10 tippaa tyrniöljyä ja kaksi ruokalusikallista aloe vera -geeliä. Tyrniöljy-aloe vera -geelin annetaan kuivahtaa iholle ja tahraantumisen estämiseksi käytetään pitkälahkeisia housuja ja sukkia.
Päänahkaa voi hoitaa tyrniöljyllä sekoittamalla yksi osa tyrniöljyä ja neljä osaa hunajaa. Tyrniöljy-hunajaseos (1:4) hierotaan kevyesti päänahkaan ja annetaan sen vaikuttaa noin 20 minuuttia hiussuojan / suihkulakin alla. Saunan lämpö tehostaa hoidon vaikutusta.
Vitamiineja vireyteen ja vilustumista vastaan
Tyrni on vireyttä antava rohto, joka virkistää toipilaita, vaikuttaa antiseptisesti ja toimii antioksidatiivisesti solujen suojana. Tyrnimarjan ominaisuudet tekevät siitä erittäin monipuolisen, ennaltaehkäisevän, suojaavan ja rakentavan tärkeitä ravintoaineita sisältävän rohdoksen. Tyrniä käytetään muun muassa keripukin (C-vitamiinin puutos) ja vilustumissairauksien hoitoon, immuniteetin tueksi, uupumukseen, kevätväsymykseen ja normaalien verensokeritasojen edistämiseen. Lisäksi esimerkiksi Venäjällä tyrniöljyä on käytetty myös kasvainten hoidossa.
Lähteet
Erityisvalmisteet Suomessa -julkaisu 2001
Ravintolisäwiki https://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Tyrni
Luontoäidin kotiapteekki, kasvilääkintä ja luontaishoidot, Virpi Raipala-Cormier, 9. painos, WSOY, Juva 2009
Arktiset aromit https://www.arktisetaromit.fi/fi/marjat/luonnonmarjat/tyrni/
Tyrnimarjojen terveysvaikutuksia – tutkimuksia Turun yliopistossa http://www.mtt.fi/wwwdoc/vipu/Tyrnin-terveysvaikutukset-Heikki-Kallio.pdf
Tiia Karhi
Psykokinesiologi