<strong>Kurkuma ja kurkumiini -Tiedätkö kaiken tämän</strong>
|

Kurkuma ja kurkumiini -Tiedätkö kaiken tämän

<strong>Kurkuma ja kurkumiini -Tiedätkö kaiken tämän</strong>
Artikkelissa käsitellään kokonaisvaltaisesti Kurkumiinia.

Mitä kurkuma ja kurkumiini ovat? 

Kurkuma, tieteelliseltä nimeltään Curcuma longa, kuuluu Zingiberaceae-heimoon ja inkiväärikasveihin. Se on monivuotinen ruohokasvi, jolla on torvimaiset kukat ja lyhyt juurakko. Kurkuman suurin tuottaja on Intia, mutta sitä viljellään lisäksi pääasiassa Aasiassa ja Afrikassa. Kurkuman muita nimiä ovat keltajuuri, maustekurkuma ja sitverinjuuri. 

Kurkumakasvin käytettävät osat ovat juuret, jotka sisältävät vaikuttavina aineina juurakon tärkkelystä, tsingibereeniä, turmerooneja ja kurkuminoidia, muun muassa kurkumiinia. Kurkuminoidit ovat juurakon pääasiallinen vaikuttava aine. Lisäksi juurakossa on eteerisiä öljyjä. Kurkuman maku on hieman kitkerä, mutta aromaattinen. Ruuanlaitossa rasvaliukoisen kurkuman maku muuttuu pehmeäksi, kun sitä hauduttaa miedolla lämmöllä voissa tai öljyssä noin kymmenen minuuttia. Jauhettu kurkuma säilyy parhaiten tiiviissä ja läpinäkymättömässä maustepurkissa tai -pussissa, jotta se ei altistu valolle ja menetä ominaisuuksiaan.

<strong>Kurkuma ja kurkumiini -Tiedätkö kaiken tämän</strong>
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut kurkuman vuoden 2010 rohdoskasviksi.

Kurkuman ja kurkumiinivalmisteiden käyttö

Kurkuman keltaiset juuret ovat voimakkaasti värjäävät ja keltaista kurkumajauhetta käytetäänkin väriaineena, kosmetiikassa, mausteena, ruuansulatusta parantamaan, vähentämään suoliston kaasunmuodostusta, sekä maksa- ja sappivaivoja helpottamaan. Intialaisessa ayurveda-lääkintäperinteessä kurkumaa on käytetty tuhansia vuosia. Kansanlääkinnässä kurkumaa on käytetty astman, ihottuman, niveltulehduksen, psoriaasin, reumatismin ja muiden tulehdussairauksien hoidossa. 

Keitetystä ja kuivatusta juurakosta tehdään tuoremehua, nestevalmisteita, kapseleita ja yhdistelmävalmisteita. Kurkumaa ja kurkumiinia sisältäviä ravintolisiä käytetään muun muassa niveltuotteissa tulehdusten hillitsemiseen ja ruuansulatusta tukevissa tuotteissa sapen eritystä lisäämään. Kurkumalla on antibakteerinen ja kuumetta laskeva vaikutus, ja sitä pidetään puhdistavana kasvina. Kurkumasta tehdään myös ulkoisesti käytettäväksi rasvoja, öljyjä, voiteita ja kasvovesiä, joita käytetään haavoihin, ihottumiin ja tulehduksiin.  

Sopiva annosmäärä kurkumaa mausteena on 1,5 – 3 grammaa päivässä. Suuret annokset kurkumaa voivat aiheuttaa pahoinvointia ja vatsan ärsytystä. Lääkärille tulisi mainita kurkumatuotteiden käytöstä, jos käytössä on kolesteroli- tai verenohennuslääkkeitä, sillä kurkuma voi estää hyytymien muodostumista ja alentaa veren kolesterolitasoa. Raskauden ja imetyksen aikana kurkumaa voi käyttää mausteena pieninä annoksina, mutta kurkuman rohdoskäyttöä tulee välttää. 

Kurkumiinin imeytyminen 

Kurkumiinia on kurkumajuuressa noin 3 – 5 % ja kurkumiinia sisältävissä ravintolisissä 75 – 95 %. Suun kautta otettavien kurkumavalmisteiden imeytyvyyttä verenkiertoon on ravintolisissä pyritty parantamaan mustapippurin piperiinillä, fosfatidyylikoliinilla, soijalesitiinillä tai kurkuminoidien ja eteeristen öljyjen uutoksella, joka on patentoitu BCM 95-uute. 

Kurkumiinin hyödyt

Kurkuma on kurkumiinia sisältävä antioksidantti, joka tukee hengitysteiden, hermoston, maksan, nivelten ja luuston hyvinvointia, sekä kolesterolitasoja ja vastustustustuskykyä.

Sallitut terveysväitteet, EFSA

M-2008-1061 2744 – Turmeric (Curcuma longa L.) – Stimulation of appetite

M-2008-1061 2751 – Curcuma: Curcuma longa – Liver lipids

M-2008-1061 3748 – Curcuma longa/domestica (Common Name : Turmeric, kunyit, curcumin) – Joint Health

M-2008-1061 3908 – Curcuma longa L (Curcuma domestica Valeton). (Common Name : Turmeric, kunyit, curcumin) – Liver

M-2008-1061 4008 – Curcuma longa RHIZOME – Skin

M-2008-1061 4009 – Curcuma longa RHIZOME – Immunity. Antioxidant

M-2008-1061 4010 – Curcuma longa RHIZOME – Cholesterol/cardiovascular

M-2008-1061 4011 – Curcuma longa RHIZOME – Respiratory

M-2008-1061 4012 – Curcuma longa RHIZOME – Joints & bones

M-2008-1061 4013 – Curcuma longa RHIZOME – Liver

M-2008-1061 4014 – Curcuma longa RHIZOME – Nervous system 

Lähteet

Tiia Karhi 

Psykokinesiologi

Samankaltaiset julkaisut

  • Emäksisen mineraalisuolan ja öljyjen käyttö ihonhoidossa

    Haastateltavana sky-kosmetologi, jalkojenhoidon AT Eila Tolonen Mitä hyötyä on ihonhoidosta? Iho on koko elimistön suoja erilaisia ulkoa tulevia tekijöitä vastaan, kuten kylmä ja kuuma ilma, auringon säteet, ilmansaasteet ja kemikaalit. Kun hoidat ihoa sisäisesti ja ulkoisesti, se pysyy ehjänä ja kauniina kehoa suojaavaana suurena elimenä. Ihon hoitaminen, kosketus ja hieronta tuntuu hyvältä ja vaikuttaa siten…

  • |

    Mitä Kupari on? Miksi kupari on tarpeellinen?

    Kupari on hivenaine, jota tarvitaan kaikissa soluissa. Se osallistuu entsyymireaktioihin, hapetus- ja pelkistysreaktioihin, melaniinin (tumman pigmentin) tuotantoon, raudan aineenvaihduntaan ja imeytymiseen, hemoglobiinin ja punasolujen muodostamiseen, sidekudoksen, immuunijärjestelmän, hermoston, sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaan, kolesteroli- ja sokeriaineenvaihduntaan, sekä kehon lämmönsäätelyyn. Kupari ravintolisä Kupari on hyvä ottaa eri aikaan sinkin, rikin ja molybdeenin kanssa, sillä nämä ovat kuparin…

  • |

    Mitä on rauta ja miksi sitä tarvitaan?

    Rauta on ihmisille välttämätön hivenaine, joka edistää kognitiivista toimintaa (mm. oppiminen, muisti, keskittymiskyky), energia-aineenvaihduntaa, punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista ja hapen kuljetusta kehossa, sekä vastustuskykyä immuunijärjestelmän toimintaa parantamalla, ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Rautaa esiintyy elimistössä kuljetusrautana (n. 70–80 %) ja varastorautana (n. 20–30%). Elimistössä on kokonaisuudessaan rautaa 35-50 mg/kg. Raudan tarve ja imeytyminen…

  • |

    B-vitamiinien ABC

    B-vitamiinien ryhmä B-vitamiinit ovat ryhmä vesiliukoisia vitamiineja, jotka poistuvat kehosta munuaisten kautta virtsan mukana. Ainoastaan B12-vitamiini pystyy varasatoitumaan kehoon. Kahdeksaa B-ryhmän vitamiinia, jotka ovat tiamiini, riboflaviini, niasiini, pantoteenihappo, pyridoksiini, biotiini, folaatti ja kobalamiini, tulisi saada päivittäin. B-vitamiinit toimivat yhteistyössä ryhmään kuuluvien muiden B-vitamiinien kanssa, minkä vuoksi yhden B-vitamiinin puutos tai liikasaanti voi vaikuttaa muiden B-ryhmän…

  • Verensokeria alentavat luontaistuotteet

    Sisällysluettelo Mikä on verensokeri?  Haiman tuottama insuliini-hormoni säätelee verensokeria eli veren glukoosipitoisuutta. Verensokeri on normaalisti vähintään kahdentoista tunnin syömättömyyden jälkeen otetussa verinäytteessä noin 3,5–6,0 mmol/l (millimoolia litrassa) ja nousee syömisen jälkeen ateriaa edeltävästä arvosta korkeintaan 2–3 mmol/l. Verensokeripitoisuus vaikuttaa vireyteen, ja toimintakyky katoaa yleensä kokonaan verensokerin laskiessa arvoon 1,5 mmol/l tai alemmas.  Punasolujen hemoglobiinimolekyyleihin kiinnittyneen…

  • Tiedätkö jo nattokinaasin terveyshyödyt?

    Sisällysluettelo Mitä nattokinaasi on?  Japanissa fermentoituja, eli hapattamalla valmistettuja, keitettyjä soijapapuja kutsutaan natoksi. Nattoa valmistetaan Japanissa noin miljardi kiloa vuodessa ja sillä on yli 1000 vuoden käyttöhistoria. Naton syöminen tiedetään olevan erittäin terveellistä ja se liitetään yhtenä vaikuttavana tekijänä japanilaisten pitkäikäisyyteen.  Japanilainen perinneruoka natto sisältää nattokinaasi- nimistä entsyymiä. Nattokinaasi on turvallinen ruokaperäinen entsyymi, jonka käyttöä…