D-mannoosi vai karpalo?

D-mannoosi vai karpalo?

Sisällysluettelo

  • Mitä D-mannoosi on? 
  • Karpalo -punainen, hapan marja
  • D-mannoosi ja karpalo virtsateiden hyvinvoinnin tukena
  • D-mannoosin ja karpalon hyödyt

Mitä D-mannoosi on? 

D-mannoosi on luonnossa esiintyvä yksinkertainen sokeri, joka metaboloituu vain pieninä määrinä. Ylimääräiset määrät erittyvät nopeasti virtsaan, joten D-mannoosi ei häiritse tervettä verensokerin säätelyä. D-mannoosi edistää virtsateiden ja virtsarakon normaalia toimintaa puhdistamalla ja ylläpitämällä virtsarakon limakalvon terveyttä. 

Karpalo -punainen, hapan marja 

Karpalo on vetisten soiden ainavihanta puolukkakasveihin kuuluva varpu, joka sisältää antibioottisia aineita. Marjoja käytetään rohtona antibioottihoitojen tukena kuumetautien ja virtsatietulehdusten hoitoon, sekä vähähappoisen tai hapottoman vatsan, silmätulehdukseen ja suun sammaksen hoitoon. 

D-mannoosi vai karpalo?
Karpaloissa on runsaasti antioksidantteja ja muita terveyshyötyjä, kuten C-vitamiinia ja kuitua.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi karpalon vuoden 2001 rohdoskasviksi. Martat valitsivat karpalon vuoden 1999 nimikkomarjaksi. 

D-mannoosi ja karpalo virtsateiden hyvinvoinnin tukena 

Saksalaiset tutkijat havaitsivat 1800-luvulla, että karpalo sisältää hippurihappoa, joka vastustaa virtsateissä asuvia bakteereita. 1920-luvulla karpalomehun käyttö virtsatietulehdusten hoidossa yleistyi ja lääkärit totesivat, ettei tulehdusta aiheuttava kolibakteeri (Escherichia coli) viihdy virtsateissä karpalon tehdessä virtsan happamaksi. Nykyaikaisin menetelmin tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että karpalo on tehokas virtsatieinfektioiden ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Prosyanidiinit saattavat vaikuttaa myös paksusuolessa eliminoimalla suolistossa olevat Escherichia coli-bakteerit, jotka usein ovat virtsatieinfektion aiheuttajia. 

Ruokana ja mehuna karpaloa voi käyttää rajoituksetta, sillä haittavaikutuksia ei tunneta. Marjoja voi keittää kiisseliksi, sekä lisätä esimerkiksi salaatin, uuniruuan, leivonnaisten, puuron, jugurtin, viilin, smoothien tai myslin joukkoon. Marjoja voi myös pakastaa ja kuivattaa, tai valmistaa soseeksi, mehuksi ja hilloksi. Syyskarpaloissa on paljon hyytelöitymistä edistävää pektiiniä, joten niistä voi valmistaa hyytelöä ja marmeladia. Karpalon kirpeä maku johtuu erilaisista luontaisista hapoista, kuten omena-, sitruuna- ja bentsoehaposta. Karpalot sisältävät luonnostaan marjojen säilymistä edistävää bentsoehappoa. Lisäsi karpalo on hyvä C-vitamiinin, sekä kuidun lähde. Elintarviketeollisuus valmistaa karpalosta marjajauheita, -rouheita, soseita, hilloja ja mehuja. Ravintolisänä karpalovalmisteita ja D-mannoosia myydään terveys- ja luontaistuotekaupoissa kapseleina ja tabletteina. 

D-mannoosin ja karpalon hyödyt

Sokerittoman karpalomehun juomisen (240 ml päivässä) tai 0,5 g karpalojauhetta sisältävien karpalokapseleiden syömisen päivässä on havaittu toistuvien virtsatieinfektioiden ehkäisyssä estävän bakteerien kiinnittymistä limakalvoille ja happamoittavan virtsaa.

2 grammaa D-mannoosijauhetta päivässä on havaittu toistuvien virtsatieinfektioiden ehkäisyssä estävän bakteerien kiinnittymistä limakalvoille.

Lähteet 

Erityisvalmisteet Suomessa -julkaisu 2001 

Ravintolisäwiki

Luontoäidin kotiapteekki, kasvilääkintä ja luontaishoidot, Virpi Raipala-Cormier, 9. painos, WSOY, Juva 2009 

Arktiset aromit

Duodecim Terveyskirjasto, Virtsatietulehdus aikuisilla

Tiia Karhi 

Psykokinesiologi 

Samankaltaiset julkaisut

  • |

    Miten tyrnin säännöllinen syöminen edistää terveyttä

    Oranssi, hapan tyrnimarja  Tyrni (Hippophaë rhamnoides,  Elaeagnaceae) on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkain, jonka energiapitoisuus on suurempi kuin muilla marjoilla (57 kcal / 100 g). Tyrnipensasta käytetään monipuolisesti fytoterapiassa ja siitä voidaan hyödyntää lehdet, kuori, siemenet ja erityisesti marjat. Vaikuttavia aineita ovat C-, E-, B- ja K-vitamiinit, omenahapot, flavonoidit (kemferoli, isoramnetiini ja kversetiini), karetenoidit, manniitti, öljy (rasvahapot, pääasiassa…

  • Eteeristen öljyjen käyttö

    Mitä eteeriset öljyt ovat? Eteeriset öljyt ovat veteen liukenemattomia, voimakkaasti tuoksuvia, kasveista puristettuja tai höyrytislattuja haihtuvia öljyjä, jotka sisältävät kullekin kasville ominaisia vaikuttavia aineita.  Eteeristen öljyjen käyttö ja vaikutukset Frantsilan sivuilla kerrotaan, että ”Ne sopivat sekä koti- että hoitolakäyttöön ennaltaehkäisevänä hyvän olon tuojana, terveyden edistäjänä sekä kauneudenhoidon tukena. Eteeriset öljyt vaikuttavat ihmiseen joko hengityksen tai…

  • |

    Rasvaliukoiset vitamiinit – Ravintoaineiden ABC

    Rasvaliukoiset vitamiinit niiden tarve ja imeytyminen  Vitamiinit ovat elämälle välttämättömiä orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat osa monia elimistön toimintoja, kuten energiantuotanto, solun jakautuminen, kudosten korjaaminen, kasvu ja kehitys, hormonitoiminta, aistitoiminnot, immunipuolustus, ruuansulatus, sekä hapen, ravinto- ja kuona-aineiden kuljetus. Vitamiinit jaetaan kahteen pääryhmään, joita ovat rasvaliukoiset vitamiinit ja vesiliukoiset vitamiinit. Rasvaliukoisiin vitamiineihin kuuluvat A-, D-, E- ja…

  • Tiedätkö jo nattokinaasin terveyshyödyt?

    Sisällysluettelo Mitä nattokinaasi on?  Japanissa fermentoituja, eli hapattamalla valmistettuja, keitettyjä soijapapuja kutsutaan natoksi. Nattoa valmistetaan Japanissa noin miljardi kiloa vuodessa ja sillä on yli 1000 vuoden käyttöhistoria. Naton syöminen tiedetään olevan erittäin terveellistä ja se liitetään yhtenä vaikuttavana tekijänä japanilaisten pitkäikäisyyteen.  Japanilainen perinneruoka natto sisältää nattokinaasi- nimistä entsyymiä. Nattokinaasi on turvallinen ruokaperäinen entsyymi, jonka käyttöä…

  • |

    Ruuasta ravintoaineita, raaka-aineista ravitsevaa ruokaa

    Ravintoaineiden tarve Hiilihydraatit/sokerit, kuidut, proteiinit/aminohapot, rasvat, kivennäisaineet, hivenaineet, meri/vuorisuola, vesiliukoiset vitamiinit, rasvaliukoiset vitamiinit, vesi. Ihminen rakentuu näistä ravintoaineista sikiöaikana ja tarvitsee kaikkia näitä ravintoaineita sopivasti koko elämänsä ajan kudosten ja elintoimintojen terveeseen toimintaan. Ruoka on ravintoaineiden lähde ja ruuan raaka-aineilla on siksi väliä. Ravintoköyhästä ruuasta saa energiaa, mutta tarpeelliset suojaravintoaineet jäävät saamatta, jolloin keho voi…

  • |

    Mitä on rauta ja miksi sitä tarvitaan?

    Rauta on ihmisille välttämätön hivenaine, joka edistää kognitiivista toimintaa (mm. oppiminen, muisti, keskittymiskyky), energia-aineenvaihduntaa, punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista ja hapen kuljetusta kehossa, sekä vastustuskykyä immuunijärjestelmän toimintaa parantamalla, ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Rautaa esiintyy elimistössä kuljetusrautana (n. 70–80 %) ja varastorautana (n. 20–30%). Elimistössä on kokonaisuudessaan rautaa 35-50 mg/kg. Raudan tarve ja imeytyminen…