Etusivu » Terveys » Vitamiinit » A-vitamiinit
A-vitamiinit kuuluu rasvaliukoisiin vitamiineihin. Elimistö muuntaa beetakaroteenia ja muita karotenoideja tarpeen mukaan A-vitamiiniksi maksassa, josta tätä vapautetaan tarvittaessa sinkkiä sisältävän entsyymin avulla. Maksan A-vitamiinivaraston käyttämiseen tarvitaan täten riittävästi sinkkiä.
A-vitamiinia varastoituu maksan lisäksi rasvakudoksiin, keuhkoihin ja munuaisiin. A-vitamiini säätelee erityisesti nopeasti kasvavien solujen kasvua ja erilaistumista.
Sen tehtävänä on mm. huolehtia ihon ja limakalvojen toiminnasta ja uusiutumisesta sekä edistää luuston kasvua. Lisäksi A-vitamiini vaikuttaa hämäränäköön, normaalin immuunivasteen kehittymiseen ja suvunjatkamiskykyyn. A-vitamiinin aktiivinen muoto on retinyylipalmitaatti.
A-vitamiinin liikasaanti voi aiheuttaa keskenmenon, jonka riski on suurimmillaan sikiönkehityksen 2.-5. viikolla. Liian suuri A-vitamiinin määrä voi vaurioittaa kehittyvää sikiötä ja aiheuttaa synnynnäisiä epämuodostumia. Täten A-vitamiinilisää on hyvä välttää raskausaikana.
A-vitamiinin esiaste beetakaroteeni on karotenoidi eli värillinen yhdiste ja antioksidantti, ja se suojaa ihoa auringon haittavaikutuksilta, sekä auttaa kauniin rusketuksen muodostumisessa. 12 µg beetakaroteenia ravinnosta ja 2 µg valmisteista vastaa yhtä retinoliekvivalenttia, ja se taas 0,3 µg retinolia eli A-vitamiinia. Beetakaroteenin lähteitä ovat aprikoosi, kurpitsa, lehtikaali, maissi, mango, papaija, paprika, porkkana ja pinaatti.
A-vitamiinia esiintyy eläinkunnan tuotteissa retinolina ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina. Retinoli ja karotenoidit muuntuvat kehossa A-vitamiiniksi, jonka lähteitä ovat muun muassa maksa, turskanmaksaöljy, turska, maitotuotteet, voi, kananmunan keltuainen ja kasvikset, kuten porkkana, sekä keltaiset ja punakeltaiset hedelmät ja vihannekset.
A-vitamiini tarvitsee imeytyäkseen rasvaa ja se imeytyy verenkiertoon suoliston kautta. Elimistö hyödyntää öljyjen, kypsennettyjen kasvisten ja eläinkunnan tuotteiden A-vitamiinin paremmin kuin raakojen kasvikunnan tuotteiden A-vitamiinin. Ravinnon A-vitamiinipitoisuutta heikentävät ruoka-aineen altistuminen ilmalle ja valolle, sekä liiallinen kuumennus.
A-vitamiinin saantisuositus ilmoitetaan retinoliekvivalentteina (RE). Retinoliekvivalentteja ovat A-vitamiinien esiasteet ja retinolit. Päivittäisen saannin vertailuarvo A-vitamiinille on aikuisille 800µg RE/vrk. A-vitamiinin turvallinen määrä aikuiselle on 3000µg RE/vrk.
A-vitamiinia tulee saada riittävästi, saantisuosituksen mukaan. A-vitamiinin puutosoireita ovat hämäräsokeus, sekä ihon kuivuminen ja muuttuminen kalpeaksi.
A-vitamiinia ei tulisi saada liikaa. A-vitamiinin yliannostus saattaa aiheuttaa häiriöitä maksan toiminnassa, kuivaa ihoa, muutoksia luustossa, ruokahaluttomuutta, uneliaisuutta ja ärtymystä.
Ostoskori on tyhjä.