Etusivu » Terveys » Kivennäisaineet ja hivenaineet » Mangaani
Mangaani on hivenaine, jota on kehossa erityisesti luustossa, maksassa, rauhasissa ja verisoluissa, ja joka toimii hapettumisenestoaineena. Mangaania tarvitaan entsyymitoiminnassa, B1-vitamiinin muodostuksessa, proteiinien synteesissä, rasvahappojen aineenvaihdunnassa, aivojen, hermojen ja lihasten yhteistoiminassa, luuston kehittymisessä ja aivolisäkkeen toiminnassa.
Elimistö ei pysty tuottamaan mangaania itse, joten on välttämätöntä saada sitä ravinnosta. Huonolaatuisen juomaveden sisältämä mangaani voi aiheuttaa terveyshaittoja, etenkin lapsille.
Mangaania myydään ravintolisänä mangaanikelaattina ja mangaanibisglysinaattina.
Mangaanin lähteitä ovat hasselpähkinät, mustikka, karpalo, puolukka, porkkana, punajuuri, viljat ja vihreälehtiset vihannekset.
Päivittäisen saannin vertailuarvoa magnaanille ei ole asetettu
Mangaanin puutos
Mangaanin puutoksen seurauksena voi ilmetä kasvuhäiriöitä, sukurauhasten toimintahäiriöitä, sekä häiriöitä aivolisäkkeen toiminnassa, energia-aineenvaihdunnassa, entsyymitoiminnoissa, aivojen, hermojen ja lihasten yhteistoiminassa, ja luuston muodostumisessa.