Etusivu » Terveys » Vitamiinit » K-vitamiinit
K-vitamiinit on rasvaliukoisia, koaguloitumista eli veren hyytymistä edistävä, vitamiini, joka jaetaan kahteen ryhmään: K1- (fyllokinoni) ja K2-vitamiini (menakinoni 4, menakinoni 7).
K1-vitamiinin vaikutus on nopeampi ja voimakkaampi kuin K2-vitamiinin, ja se poistuu elimistöstä tunneissa, kun taas K2-vitamiini säilyy jopa vuorokausia. Lisäksi synteettistä K3-, K4- ja K5-vitamiinia valmistetaan lääke- ja elintarviketeollisuutta varten.
Ihmisen normaaliin suoliston mikrobikantaan kuuluvat bakteerit tuottavat menakinonia, mutta K-vitamiinia on tärkeää saada myös ravinnosta, sillä elimistön K-vitamiinivarastot ovat pienet. K-vitamiini on veren hyytymisen lisäksi kalsiumin aineenvaihduntaan tarvittava vitamiini, joka säätelee elimistössä kalsiumia sitovien proteiinien muodostusta.
K-vitamiinin tarve on normaalia suurempi raskaana olevilla ja imettävillä naisilla, vastasyntyneillä lapsilla, sekä henkilöillä, joilla on suolistosairaus, normaalia suoliston mikrobikantaa heikentävä lääkitys tai ravojen imeytymishäiriö.
Rasvaliukoisena vitamiinina K-vitamiini toimii osittain yhdessä muiden rasvaliukoisten vitamiinien eli A-, D- ja E-vitamiinin kanssa, jotka kaikki ovat tärkeitä myös ihon hyvinvoinnille, C- ja B-ryhmän vitamiinien, sekä monien mineraalien ja rasvahappojen lisäksi.
K-vitamiinin tehtävä on erityisesti normaali veren hyytymisen edistäminen, ja näin ollen riittävä K-vitamiinin saanti on tärkeä vitamiini ehkäisemään sisäistä verenvuotoa ja mustelmia, sekä tyrehdyttämään verenvuodon haavassa iholla.
Vastasyntyneille annetaan K-vitamiinia pistoksena reiteen normaalin veren hyytymisen edistämiseksi ja verenvuodon estämiseksi.
K1-vitamiinin lähteitä ovat basilika, lehtikaali, pinaatti, parsakaali, ruusukaali ja tummanvihreät lehtivihannekset. K2-vitamiinin lähteitä ovat kananmunat, maksa, natto ja pitkään kypsyneet juustot.
Ostoskori on tyhjä.