Etusivu » Terveys » Vitamiinit » E-vitamiinit
E-vitamiinit on kahdesta rasvaliukoisesta antioksidanttiryhmästä -neljästä tokoferolista (alfa-, beeta-, gamma- ja deltatokoferoli) ja neljästä tokotrienolista (alfa-, beeta-, gamma- ja deltatokotrienoli)- koostuva vitamiini, joka ehkäisee elimistön hapettumista, suojaa soluja hapettumisstressiltä, suojaa punasoluja haitallisilta aineilta kuten vetyperoksidilta, alentaa tulehdusta, vahvistaa verisuonten seinämää, sekä on osa kaikkien lihasten, erityisesti sydämen ja luurankolihasten, soluhengitystä.
E-vitamiinin vuoksi nämä lihakset ja niihin liittyvät hermot toimivat vähemmällä hapella, mikä lisää lihasvoimaa ja kestävyyttä. Lisäksi sydänlihakseen pääsee enemmän verta, kun lihasten verisuonet laajentuvat E-vitamiinin avustuksella.
Keho ei pysty valmistamaan E-vitamiinia, vaan se on saatava ravinnosta. Luonnon yleisin muoto alfa-tokoferoli on noin kaksi kertaa aktiivisempi verrattuna synteettisiin E-vitamiinimuotoihin. C-vitamiini edistää E-vitamiinin imeytymistä.
Kehon E-vitamiinivarasto on noin yksi gramma, josta rasvakudoksen lisäksi pienempi osa varastoituu maksaan, keuhkoihin, lihaksiin, sydämeen ja lisämunuaisiin. E-vitamiinia vapautuu verenkiertoon tarvittaessa.
E-vitamiinin tarve on normaalia suurempi raskaana olevilla ja imettävillä naisilla, sairastavilla, toipilailla, alipainoisilla, laihduttavilla, urheilevilla fyysisen rasituksen vuoksi, nopean suuren solutuhon yhteydessä, runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja käyttävillä, henkilöillä, joilla on rasvojen imeytymishäiriö, korkeat veren rasva-arvot tai elimistön korkea rautapitoisuus, sekä epäterveellisten elintapojen tai yksipuolisen ravinnon seurauksena.
Hyvinvoiva iho tarvitsee sisäisesti E-vitamiinin lisäksi mm. A-, B2-, B3-, B5-, C-, D-vitamiinia, biotiinia, piitä, kollageenia, jodia, rikkiä, sinkkiä, hyviä rasvahappoja, vettä, happea/raitista ilmaa ja tarvittaessa gluteenittoman ja maidottoman teollisesti mahdollisimman prosessoimattoman kasvispainotteisen ruokavalion, sekä ulkoisesti puhdistuksen kerran päivässä vedellä tai esimerkiksi emäksisellä mineraalisuolalla.
E-vitamiinin lähteitä ovat auringonkukka-, vehnänalkio- ja kasviöljyt, voi, siemenet, erityisesti auringonkukan siemenet, pähkinät, mantelit, kasvikset kuten avocado, hedelmät, sekä täysjyvävilja.
Päivittäisen saannin vertailuarvo E-vitamiinille tokoferolina on aikuisille 12 mg. Nykyään E-vitamiinilla tarkoitetaan vain alfa-tokoferolia. Terve ihminen voi kestää E-vitamiia 800 mg/vrk, mutta turvallinen käyttö E-vitamiinia alfa-, beta-, gamma- ja delta-tokoferolisekoituksena on 10-300mg vuorokaudessa.
E-vitamiinin puutosoireita ovat näkökyvyn häiriöt, tasapainoaistin heikkeneminen, lihasheikkous, lihasrappeuma, levottomuus, väsymys, unettomuus, maksavauriot ja vaihdevuosioireet.
E-vitamiinin liikasaannin oireita ovat kaksoiskuvat, pahoinvointi, ruoansulatuskanavan kivut, väsymys ja lihasheikkous, sekä säännöllisellä yli 1000 milligramman vuorokausiannoksella K-vitamiinin puutteesta johtuvat verenvuodot. E-vitamiinin liikasaanti voi estää A-, D- ja K-vitamiinien imeytymistä.
E-vitamiinia myydään sekä softgels-gelatiinikapselina että selluloosakapselina.
Tutustu Fiksuapteekin E-vitamiinivalikoimaan ja tilaa!
Ostoskori on tyhjä.