A-vitamiinit kuuluu rasvaliukoisiin vitamiineihin. Elimistö muuntaa beetakaroteenia ja muita karotenoideja tarpeen mukaan A-vitamiiniksi maksassa, josta tätä vapautetaan tarvittaessa sinkkiä sisältävän entsyymin avulla. Maksan A-vitamiinivaraston käyttämiseen tarvitaan täten riittävästi sinkkiä.
A-vitamiinia varastoituu maksan lisäksi rasvakudoksiin, keuhkoihin ja munuaisiin. A-vitamiini säätelee erityisesti nopeasti kasvavien solujen kasvua ja erilaistumista.
Sen tehtävänä on mm. huolehtia ihon ja limakalvojen toiminnasta ja uusiutumisesta sekä edistää luuston kasvua. Lisäksi A-vitamiini vaikuttaa hämäränäköön, normaalin immuunivasteen kehittymiseen ja suvunjatkamiskykyyn. A-vitamiinin aktiivinen muoto on retinyylipalmitaatti.
A-vitamiini ja raskaus
A-vitamiinin liikasaanti voi aiheuttaa keskenmenon, jonka riski on suurimmillaan sikiönkehityksen 2.-5. viikolla. Liian suuri A-vitamiinin määrä voi vaurioittaa kehittyvää sikiötä ja aiheuttaa synnynnäisiä epämuodostumia. Täten A-vitamiinilisää on hyvä välttää raskausaikana.
A-vitamiini ja iho
A-vitamiinin esiaste beetakaroteeni on karotenoidi eli värillinen yhdiste ja antioksidantti, ja se suojaa ihoa auringon haittavaikutuksilta, sekä auttaa kauniin rusketuksen muodostumisessa. 12 µg beetakaroteenia ravinnosta ja 2 µg valmisteista vastaa yhtä retinoliekvivalenttia, ja se taas 0,3 µg retinolia eli A-vitamiinia. Beetakaroteenin lähteitä ovat aprikoosi, kurpitsa, lehtikaali, maissi, mango, papaija, paprika, porkkana ja pinaatti.
A-vitamiini, sallitut terveysväitteet
A-vitamiini edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa
A-vitamiini edistää limakalvojen pysymistä normaaleina
A-vitamiini edistää ihon pysymistä normaalina
A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina
A-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
A-vitamiini osallistuu solujen erikoistumisprosessiin
A-vitamiinin lähteet
A-vitamiinia esiintyy eläinkunnan tuotteissa retinolina ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina. Retinoli ja karotenoidit muuntuvat kehossa A-vitamiiniksi, jonka lähteitä ovat muun muassa maksa, turskanmaksaöljy, turska, maitotuotteet, voi, kananmunan keltuainen ja kasvikset, kuten porkkana, sekä keltaiset ja punakeltaiset hedelmät ja vihannekset.
A-vitamiini tarvitsee imeytyäkseen rasvaa ja se imeytyy verenkiertoon suoliston kautta. Elimistö hyödyntää öljyjen, kypsennettyjen kasvisten ja eläinkunnan tuotteiden A-vitamiinin paremmin kuin raakojen kasvikunnan tuotteiden A-vitamiinin. Ravinnon A-vitamiinipitoisuutta heikentävät ruoka-aineen altistuminen ilmalle ja valolle, sekä liiallinen kuumennus.
A-vitamiinin saantisuositus
A-vitamiinin saantisuositus ilmoitetaan retinoliekvivalentteina (RE). Retinoliekvivalentteja ovat A-vitamiinien esiasteet ja retinolit. Päivittäisen saannin vertailuarvo A-vitamiinille on aikuisille 800µg RE/vrk. A-vitamiinin turvallinen määrä aikuiselle on 3000µg RE/vrk.
A-vitamiinin puutos
A-vitamiinia tulee saada riittävästi, saantisuosituksen mukaan. A-vitamiinin puutosoireita ovat hämäräsokeus, sekä ihon kuivuminen ja muuttuminen kalpeaksi.
A-vitamiinin yliannostus
A-vitamiinia ei tulisi saada liikaa. A-vitamiinin yliannostus saattaa aiheuttaa häiriöitä maksan toiminnassa, kuivaa ihoa, muutoksia luustossa, ruokahaluttomuutta, uneliaisuutta ja ärtymystä.
Korkealaatuinen ja vahva A-vitamiini vastustuskyvyn ja limakalvojen tueksi. Solgar A-vitamiini 5000 IU sisältää vahvan annoksen rasvaliukoista A-vitamiinia retinyylipalmitaattimuodossa, joka on hellävaraisempi retinolin muoto eikä ärsytä vatsan limakalvoja. Niin sanottu kuivamuotoinen kapseli sopii myös kasvissyöjille ja vegaaneille. A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota esiintyy kahdessa muodossa; retinolina ja beetakaroteenina. Retinolia löytyy luontaisesti eläinperäisistä elintarvikkeista, ja betakaroteenia saadaan…
Ei enempää sisältöä.. Käytäthän hakua löytääksesi etsimäsi?
Ei enempää sisältöä.. Käytäthän hakua löytääksesi etsimäsi?
A-vitamiinit kuuluu rasvaliukoisiin vitamiineihin. Elimistö muuntaa beetakaroteenia ja muita karotenoideja tarpeen mukaan A-vitamiiniksi maksassa, josta tätä vapautetaan tarvittaessa sinkkiä sisältävän entsyymin avulla. Maksan A-vitamiinivaraston käyttämiseen tarvitaan täten riittävästi sinkkiä.
A-vitamiinia varastoituu maksan lisäksi rasvakudoksiin, keuhkoihin ja munuaisiin. A-vitamiini säätelee erityisesti nopeasti kasvavien solujen kasvua ja erilaistumista.
Sen tehtävänä on mm. huolehtia ihon ja limakalvojen toiminnasta ja uusiutumisesta sekä edistää luuston kasvua. Lisäksi A-vitamiini vaikuttaa hämäränäköön, normaalin immuunivasteen kehittymiseen ja suvunjatkamiskykyyn. A-vitamiinin aktiivinen muoto on retinyylipalmitaatti.
A-vitamiini ja raskaus
A-vitamiinin liikasaanti voi aiheuttaa keskenmenon, jonka riski on suurimmillaan sikiönkehityksen 2.-5. viikolla. Liian suuri A-vitamiinin määrä voi vaurioittaa kehittyvää sikiötä ja aiheuttaa synnynnäisiä epämuodostumia. Täten A-vitamiinilisää on hyvä välttää raskausaikana.
A-vitamiini ja iho
A-vitamiinin esiaste beetakaroteeni on karotenoidi eli värillinen yhdiste ja antioksidantti, ja se suojaa ihoa auringon haittavaikutuksilta, sekä auttaa kauniin rusketuksen muodostumisessa. 12 µg beetakaroteenia ravinnosta ja 2 µg valmisteista vastaa yhtä retinoliekvivalenttia, ja se taas 0,3 µg retinolia eli A-vitamiinia. Beetakaroteenin lähteitä ovat aprikoosi, kurpitsa, lehtikaali, maissi, mango, papaija, paprika, porkkana ja pinaatti.
A-vitamiini, sallitut terveysväitteet
A-vitamiini edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa
A-vitamiini edistää limakalvojen pysymistä normaaleina
A-vitamiini edistää ihon pysymistä normaalina
A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina
A-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
A-vitamiini osallistuu solujen erikoistumisprosessiin
A-vitamiinin lähteet
A-vitamiinia esiintyy eläinkunnan tuotteissa retinolina ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina. Retinoli ja karotenoidit muuntuvat kehossa A-vitamiiniksi, jonka lähteitä ovat muun muassa maksa, turskanmaksaöljy, turska, maitotuotteet, voi, kananmunan keltuainen ja kasvikset, kuten porkkana, sekä keltaiset ja punakeltaiset hedelmät ja vihannekset.
A-vitamiini tarvitsee imeytyäkseen rasvaa ja se imeytyy verenkiertoon suoliston kautta. Elimistö hyödyntää öljyjen, kypsennettyjen kasvisten ja eläinkunnan tuotteiden A-vitamiinin paremmin kuin raakojen kasvikunnan tuotteiden A-vitamiinin. Ravinnon A-vitamiinipitoisuutta heikentävät ruoka-aineen altistuminen ilmalle ja valolle, sekä liiallinen kuumennus.
A-vitamiinin saantisuositus
A-vitamiinin saantisuositus ilmoitetaan retinoliekvivalentteina (RE). Retinoliekvivalentteja ovat A-vitamiinien esiasteet ja retinolit. Päivittäisen saannin vertailuarvo A-vitamiinille on aikuisille 800µg RE/vrk. A-vitamiinin turvallinen määrä aikuiselle on 3000µg RE/vrk.
A-vitamiinin puutos
A-vitamiinia tulee saada riittävästi, saantisuosituksen mukaan. A-vitamiinin puutosoireita ovat hämäräsokeus, sekä ihon kuivuminen ja muuttuminen kalpeaksi.
A-vitamiinin yliannostus
A-vitamiinia ei tulisi saada liikaa. A-vitamiinin yliannostus saattaa aiheuttaa häiriöitä maksan toiminnassa, kuivaa ihoa, muutoksia luustossa, ruokahaluttomuutta, uneliaisuutta ja ärtymystä.
Ostoskori
Ostoskori on tyhjä.
Hallinnoi evästeiden suostumusta
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.