Kukkaterapia ja homeopatia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena

Kukkaterapia ja homeopatia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena

Homeopaattinen hoito ja homeopaattiset valmisteet

Homeopatia on kasveista ja eläimistä saatujen laimennettujen eli potensoitujen aineiden informaatioon perustuva hoitomuoto kehon ja mielen toimintojen tukemiseksi. Sana homeopatia tarkoittaa kreikaksi ”samankaltaista kärsimystä”. Eli aine joka aiheuttaa oireita terveellä henkilöllä, voi parantaa nämä oireet sairaalla.

Homeopatian tavoitteena on hoitaa ihmistä kokonaisuutena, eikä vain poistaa oireita. Tämän luonnonmukaisen lääketieteen oppisuunnan kehitti lääkäri Samuel Hahnemann. Homeopatiaa käytetään länsimaisella koululääketieteellä hoidettavien vaivojen täydentävänä tai vaihtoehtoisena (CAM) hoitomuotona.

Homeopaattiset valmisteet kuuluvat lääkelain alaisuuteen ja niitä myydään yksittäisinä imeskelyrakeina, nestemäisinä yhdistelmätippoina, sekä voiteina.

Homeopaattinen valmiste valitaan niin, että sairauden tai vamman oirekuva vastaa mahdollisimman tarkasti homeopaattisen aineen oirekuvaa. Homeopaattinen aine annostellaan kaatamalla korkkiin tarvittava määrä pillereitä ja siitä suuhun, jossa ne annetaan sulaa hitaasti kielen alla, mieluiten vähintään puoli tuntia ennen tai jälkeen syömisen, juomisen, hampaiden pesun tai tupakoinnin. Pillereitä ei tule niellä nesteen kera, eikä kosketeltuja pillereitä tule laittaa takaisin purkkiin.

Akuuttiin vaivaan otetaan yksi annos, jonka jälkeen odotetaan 15-30 minuuttia ja katsotaan, riittääkö se tuomaan helpotusta. Homeopaattisesta valmisteesta käytetään minimimäärää, joka riittää stimuloimaan kehon omia parantavia mekanismeja. Homeopaattisen aineen nauttimisen jälkeen oireet voivat ensin pahentua tai voimistua hetkellisesti, minkä jälkeen ne helpottuvat. Tämä on yleensä merkki oikeasta ja toimivasta valmisteesta.

Homeopaattinen hoito ja homeopaattiset valmisteet
Homeopatian tavoitteena on hoitaa ihmistä kokonaisuutena, eikä vain poistaa oireita.

Valmisteen käyttö lopetetaan oireiden helpottaessa. Oikean annoksen löydyttyä annos toistetaan vain, jos paranemisprosessi pysähtyy ennen täyttä paranemista tai jos samat oireet palaavat. Jos oireet muuttuvat erilaisiksi, valitaan uusi aine uuden oirekuvan perusteella. Väärän aineen valitseminen ei aiheuta oireiden pahenemista, eikä mitään vaikutusta tai vahinkoa. Yliannostus voi häiritä kehon toimintaa ja paranemisprosessia.

Akuuteissa, äkillisesti alkavissa, lyhytkestoisissa vaivoissa homeopaattista valmistetta voidaan annostella useita kertoja päivässä

  • imeväisille 1-2 pilleriä liotettuna vesitilkkaan, jota annetaan esimerkiksi tuttipullosta pitkin päivää
  • leikki-ikäisille 2 pilleriä 1-5x/pv
  • koululaisille ja aikuisille 3 pilleriä 1-5x/pv

Myös lemmikkieläimiä voidaan hoitaa homeopaattisilla aineilla, jos oirekuva vastaa aineen oirekuvaa. Kroonisissa eli pitkäkestoisissa ja konstitutionaalisissa vaivoissa on hyvä hakeutua koulutetulle homeopaatille, joka valitsee hoidettavan oireen kokonaiskuvaa parhaiten vastaavan homeopaattisen valmisteen ja antaa henkilökohtaisen annostusohjeen. Osa homeopaateista hyödyntää työssään haastattelun lisäksi iirisanalyysiä, jossa silmän värikalvoa suurennuslasin/iirismikroskoopin ja lampun avulla tarkastelemalla saadaan tietoa senhetkisestä kehon tilasta.

Homeopaattisten aineiden käytön aikana olisi hyvä välttää kahvia (myös kofeiinitomana), minttua (myös hammastahnoissa), kamferitippoja, mentolia ja eukalyptusta, sillä nämä poistavat joillakin homeopaattisen aineen vaikutuksen (ns. antidote-vaikutus).

Homeopaattiset aineet on säilytettävä viileässä, pimeässä paikassa erillään voimakkaista tuoksuista (kuten kamferi, mentoli, saippuat, eteeriset öljyt, parfyymit), sekä lasten ja eläinten ulottumattomissa.

Kukkaterapia ja kukkatipat

Kukkaterapia on kasvien informaatioon ja värähtelyyn perustuva hoitomuoto kehon ja mielen toimintojen tukemiseksi, sekä todellisen itsen vahvistamiseksi. Kukkaterapian tarkoituksena on auttaa ihmistä ymmärtämään itseä ja elämää, sekä käsittelemään negatiivisia, kehoon jumittuneita tunteita, jotka voivat johtaa henkilön sairastumiseen.

Kukkaterapia ja kukkatipat
Kukkatippoja valmistavat kukkaterapeutit, jotka käyttävät itse tehtyjen kukkatippojen lisäksi valmiita kukkatippasarjoja, kuten Frantsilan yrttitilan, Pegasus products:n ja Bachin kukkatipat.

Kukkaterapian kehittäjän, englantilaisen lääketieteen tohtori, bakterologi, kirurgi ja homeopaatti Edward Bachin mukaan ihminen koostuu kolmesta toisiinsa vaikuttavasta olemuspuolesta: fyysinen keho, tunne-elämä ja henkinen olemuspuoli (suhde itseen). Pelkkä fyysisen kehon hoitaminen ei riitä, vaan lopullinen paraneminen vaatii kaikkien kolmen olemuspuolen tasapainoa.

Kukkaterapia on ollut jo pitkään myös sairaalakäytössä monissa Euroopan maissa. Muun muassa Saksassa ja Englannissa esimerkiksi Rescue Remedyä eli aputippoja käytetään ambulansseissa ja ensiapuklinikoilla.

Kukkatipat sisältävät vettä, vaikuttavana aineena luonnonenergiaa, sekä säilöntäaineena alkoholia. Ne eivät sisällä kasvin ainesosia, kuten fytoterapia/yrttihoidot tai tuoksuja, kuten aromaterapia, jolloin allergian vaaraa ei ole.

Kukkatippoja valmistavat kukkaterapeutit, jotka käyttävät itse tehtyjen kukkatippojen lisäksi valmiita kukkatippasarjoja, kuten Frantsilan yrttitilan, Pegasus products:n ja Bachin kukkatipat.

Kukkatipat annostellaan kukkaterapeutin, kinesiologin tai pakkauksen ohjeen mukaan, yleensä 4 tippaa 2-4 kertaa päivässä, puhtaan juomaveden joukkoon tai käytetään ulkoisesti esimerkiksi jalkakylvyssä, suoraa iholle, tai ihonhoitoöljyyn/-voiteeseen sekoitettuna. Säännöllisyys on tärkeää kukkatippojen käytössä. Niitä voi käyttää niin monta pulloa peräkkäin kuin kokee tarpeelliseksi. Yksi pullo kestää noin kuukauden.

Kukkatippoja voi turvallisesti käyttää myös lääkehoitojen ja CAM-hoitojen rinnalla, sekä yksistään. Homeopaattisia valmisteita ja kukkatippoja ei kuitenkaan suositella käytettäväksi samaan aikaan niiden samankaltaisen vaikutusperiaatteen vuoksi. Kukkatipat eivät aiheuta sivuvaikutuksia, eikä niitä voi varsinaisesti yliannostella. Myös lemmikkieläimiä voidaan hoitaa kukkatipoilla.

Kukkatipat säilyvät huoneenlämmössä, erillään säteilyn lähteistä, kuten tietokone, modeemi, matkapuhelin ja mikro.

Lue lisää kukkaterapeutti Juha Tulkin sivuilta www.keskiyonaurinko.fi.

Luontaishoitojen hyödyt

Luonnonmukaisiin, täydentäviin ja vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin (Complementary and Alternative Medicine) kuuluvat muun muassa homeopatia, kukkaterapia, vyöhyketerapia/refleksologia, akupunktio/kiinalainen lääketiede, kinesiologia, ayurveda, Rosen-terapia, kraniosakraaliterapia ja jäsenkorjaus. Luontaishoidot ovat hellävaraisia, kehon ja mielen toimintoja, sekä luontaista paranemiskykyä tukevia hoitoja, joita voidaan käyttää kaikenikäisten terveyden ja hyvinvoinnin tukemisessa.

Ihmisellä on tietynlainen geeniperimä eli terveydellisiä vahvuuksia ja heikkouksia. Elintavoista riippuen geenien toiminta ilmentyy terveytenä tai sairauksina.
Kukkaterapia ja homeopatia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena 5

Ihmisellä on tietynlainen geeniperimä eli terveydellisiä vahvuuksia ja heikkouksia. Elintavoista riippuen geenien toiminta ilmentyy terveytenä tai sairauksina. Lisäksi ihmisellä on tunneperimä, sekä opittuja ajatusmalleja ja toimintatapoja, jotka voivat olla terveyttä tukevia tai oireita ja sairauksia aiheuttavia.

Riippuen geeni- ja tunneperimästä ihminen kestää yksilöllisen määrän kuormitustekijöitä, kuten myrkyt/toksiinit/kemikaalit, säteily, liiallinen fyysinen rasitus, unen/levon puute, ravintoainepuutokset, tukahdutetut tunteet ja ihmissuhdehaasteet.

Luontaishoitojen, sekä funktionaalisen ja integratiivisen lääketieteen tarkoituksena on löytää syyt oireiden ja sairauksien taustalla, sekä tukea kehon ja mielen toimintoja luonnollisesti, eikä tukahduttaa kehon toimintoja elimistöä kuormittavilla synteettisillä lääkkeillä.

Kun ihminen ottaa vastuun omasta elämästä ja valinnoistaan, käy läpi menneisyyden tapahtumia, kokemuksia ja tunteita, puhdistaa kehoa toksiineista, ravitsee itseään ravintorikkaalla ruualla ja puhtaalla vedellä, liikkuu ja lepää sopivasti, ympäröi itsensä hyvillä ihmissuhteilla, sekä toteuttaa itselle mieluisia asioita, hän voi elää terveenä ja tyytyväisenä itsensä näköistä elämää, joka on oman luomistyön tulos.

Aina on mahdollisuus tehdä muutoksia elämäänsä ajatuksin, sanoin ja teoin. Kokonaisvaltaiseen hoitamiseen perehtyneet asiantuntijat auttavat hyvinvoinnin tukemisessa, kun kaipaat parempaa elämänlaatua, sekä tukea ja selkeyttä elämäntilanteeseen❤️

Tiia Karhi
Psykokinesiologi, verikuvaaja, iridologiopiskelija

Samankaltaiset julkaisut